Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom is een autoverzekering afsluiten verplicht?

Op het ogenblik dat u, uw verzekeringen in Nederland gaat regelen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er enkele van deze verzekeringen bij wet verplicht zijn. Neem nu bijvoorbeeld de autoverzekering. Iedereen die eigenaar en bestuurder is van een auto dient in het bezit te zijn van een zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering die tussenkomst biedt op het ogenblik dat er schade wordt veroorzaakt aan derden. Dit type van autoverzekering is in de basis vrij voordelig, maar kan duurder worden naargelang de schadeverleden van de bestuurder. In ieder geval, wilt u ook graag te weten komen waarom de autoverzekering in Nederland verplicht is? U ontdekt het hier op deze pagina!

Verplichting enkel voor WA-verzekering

In eerste instantie dient er een misverstand de wereld uit te worden geholpen. Het is namelijk in principe altijd zo dat de verplichting voor het afsluiten van een autoverzekering enkel en alleen geldt voor de zogenaamde ‘WA-verzekering’. Dit betekent dat u standaard nooit verplicht bent om een beperkte of een volledige cascoverzekering af te sluiten. Toch is dit iets waar vaak onduidelijkheid over bestaat en dat is niet geheel onterecht. In bepaalde situaties is het namelijk zo dat er (bij uitzondering dus) wel degelijk sprake is van het verplicht afsluiten van een meer uitgebreide autoverzekering. Daar is echter een goede reden voor.

Welke verplichte autoverzekering bij lease-auto?

Heeft u er voor gekozen om een auto te leasen? In dat geval is het mogelijk dat de WA-verzekering niet de enige, verplichte verzekering is welke u dient af te sluiten. In het merendeel van de gevallen zullen leasemaatschappijen dan ook vragen om het voertuig door middel van een volledig casco verzekering te verzekeren tot aan het einde van de leaseperiode. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar dat is het absoluut niet.

Heeft u bijvoorbeeld een ongeval met uw lease-auto en bent u daarvoor niet passend verzekerd? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat u geen geld van de verzekeringsmaatschappij terug zult trekken. Dit ondanks het feit dat u de leasing uiteraard wel gewoon verder moet blijven betalen. Tel daar ook nog eens de kost van een nieuwe auto bij op en het afsluiten van een meer uitgebreide autoverzekering is met zekerheid geen overbodige luxe, integendeel.

Waarom wordt een autoverzekering afsluiten verplicht?

Dat er standaard (uitsluitend) een verplichting geldt voor de WA-verzekering is logisch. Zoals reeds aangegeven is dit namelijk een verzekering die niet uw eigen schade, maar wel de schade aan derden indekt. Dit is belangrijk, want lang niet iedereen beschikt zomaar over voldoende financiële mogelijkheden om de gevolgen van een ongeval te kunnen betalen. Om er voor te zorgen dat een andere partij daar niet de dupe van wordt is de WA-verzekering in het leven geroepen. Door het verplicht afsluiten van dit type van autoverzekering wordt er dan ook voor gezorgd dat u niet alleen uzelf, maar ook de tegenpartij financieel beschermt. Wilt u er zeker van zijn dat u de WA-verzekering kunt afsluiten tegen de meest interessante prijs? In dat geval is het altijd de moeite waard om de premie die voor dit type van autoverzekering in rekening wordt gebracht te vergelijken bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Eén ding is zeker, bij Diks Verzekeringen bent u aan het juiste adres.