Renault1916v
Image default
Vervoer en transport

Slechtste scenario: Versleten remblokken

Versleten remblokken zijn een van de meest voorkomende oorzaken van auto-ongelukken. Als je je remblokken niet op tijd vervangt, zullen ze slijten en zal de remweg langer worden. Dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel automobilisten als voetgangers op de weg. Dit hoeft jou niet te overkomen, zorg ervoor dat je je remmen vervangt voordat ze versleten zijn!

Hoe vaak moet je je remblokken vervangen?

Het wordt aanbevolen de remblokken ten minste eenmaal per jaar te vervangen. In sommige gevallen kunnen ze meer dan een jaar meegaan. De levensduur van je remmen wordt bepaald door het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, hoe hard je remt en met wat voor soort auto je rijdt. Als je in een gebied met druk verkeer of veel heuvels woont, is de kans groot dat je remblokken sneller dan gemiddeld slijten omdat er meer druk op je remsysteem wordt uitgeoefend.

Tekenen die wijzen op versleten remblokken

Een teken dat je remblokken versleten zijn, is dat je een knarsend of schrapend geluid begint te horen wanneer je de remmen bedient. Dit geluid is een indicatie van metaal op metaal en een duidelijk teken dat er een probleem is. Tekenen van andere slijtage van het remsysteem kunnen ook wijzen op de noodzaak om versleten remblokken te vervangen, zoals:

  • Rempedaal begint te ver naar beneden te gaan voordat de auto stopt

  • Het onvermogen om je auto te stoppen bij hoge snelheden

  • De rembeweging voelt ruw aan

  • Je remlicht blijft branden

  • Wanneer je het rempedaal indrukt en er geen druk is

  • Je remvloeistof is laag

Al deze tekenen moeten serieus worden genomen en je moet zo snel mogelijk contact opnemen met een monteur. Het vervangen van je remblokken is geen dure klus, maar je wilt er wel zeker van zijn dat de monteur ervaring heeft met jouw specifieke auto model.