Renault1916v
Image default
Vervoer en transport

Zonder goede verlichting mag je niet rijden met je aanhanger!

Om te rijden met een aanhanger zal je aan bepaalde regels moeten voldoen. Deze regels hebben betrekking op het hebben van een rijbewijs, het gewicht van de aanhanger, hoe de spullen worden vervoert en de verlichting. In dit artikel staat de verlichting van de aanhanger centraal. Het is belangrijk om hier even dieper op in te gaan, want er zijn veel verschillende soorten verlichting waar je rekening mee moet houden.

Welke verlichting moet zitten op de aanhanger?

Er zijn vele soorten verlichting die op de aanhanger aanwezig moeten zijn. Hieronder zijn de lichten opgesomd om een duidelijk overzicht te geven.

  • Twee achterlichten
  • Twee remlichten
  • Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde
  • Kentekenverlichting
  • Twee stadslichten
  • Misterachterlicht
  • Breedte verlichting aanhanger (zijmarkeringslampen)

Kleur van de lichten

Als het goed is het nu duidelijk welke lichten je moet hebben op de aanhangwagen. Deze soorten verlichting moeten ook nog bepaalde kleuren hebben. Zo zijn er lichten die wit moeten zijn, lichten die rood moeten zijn en lichten die meerdere kleuren mogen zijn. De witte lichten zijn de achteruitrijlichten, de voor markeringslichten en de kentekenplaatverlichting. De rode lichten zijn de achterlichten, remlichten, mistachterlichten en achter markeringslichten. De lichten die allebei mogen zijn, zijn de richtingaanwijzers en de lijnmarkeringen aan de zijkant en achterkant.

Bescherm de verlichting

De verlichting kan nog wel is kapot gaan. De oorzaken hiervan liggen bij de verschillende weersomstandigheden, aan het eind van de levensduur, het rijden en vooral bij het inpakken van de aanhanger. Bij het inpakken van de aanhanger wil nog wel is verlichting kapot gaan. Het is daarom verstandig om altijd goed rekening te houden met de verlichting als je zware onderdelen plaatst in de aanhanger. Je kan voor de zekerheid een kleed over de randen van de aanhanger plaatsen om zo de verlichting te beschermen. Verder bij het achteruitrijden gebeuren ook nog wel is ongelukken. Achteruitrijden met een aanhanger is nou eenmaal anders dan normaal achteruitrijden met de auto. Tegen een paaltje komen is iets wat veel voorkomt. Om de verlichting te beschermen kan je zogenaamde achterlichtbeschermers aanschaffen. Deze zijn van sterk materiaal en makkelijk op de achterlichten te plaatsen, zonder dat het veel licht afblokt. Deze en andere onderdelen kan je krijgen op aanhangeronderdelenshop.nl.

Controleer altijd de verlichting

Ga nooit op pad zonder dat de verlichting is gecontroleerd. Hierbij geldt ook dat je iemand moet laten controleren als je achteruit rijdt met de auto. De achteruitrijlampen worden nog wel is vergeten bij het controleren. Zorg ervoor dat je altijd goede verlichting hebt en voorkom boetes. Het is daarom ook belangrijk om reserve onderdelen aan te schaffen. Zodat je niet tegen grote verassingen komt te staan en niet kan rijden met de aanhanger als je de aanhanger nodig hebt.