Renault1916v
Image default
Bedrijven

Alles wat u moet weten over de keuring van uw aanhangwagen

Wanneer u een aanhangwagen heeft, is het van belang dat deze geen gevaar vormt voor de verkeersveiligheid. Maar welke aanhangwagens moeten gekeurd worden? En waar kunt u de aanhanger überhaupt laten keuren? Dit is verplicht voor aanhangwagens met een minimaal laadvermogen van 3500kg. Het is dan ook niet toegestaan om de aanhanger te gebruiken als de APK verlopen is.

De RDW controleert de keuringen aan de hand van het kentekenregister, maar ook bij wegcontroles. Wanneer de aanhangwagen niet gekeurd is, riskeert u een hoge boete. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over de keuring van uw aanhangwagen.

Ieder jaar

Een aanhanger met een minimaal laadvermogen van 3500kg moet ieder jaar gekeurd worden. Wanneer uw aanhangwagen een lager laadvermogen heeft dan 3500kg, hoeft hij niet ingeschreven en gekeurd te worden. Daarentegen moet de aanhanger wel beschikken over de zelfde kentekenplaat als het trekkende voertuig.

Wanneer uw voertuig al eerder gekeurd is, kunt u de vervaldatum van de APK opzoeken met de RDW kentekencheck. Bovendien stuurt de RDW u 6 weken voorafgaand aan de vervaldatum een brief om u aan de keuring te herinneren.

Voor aankoop

Maar ook wanneer u een aanhangwagen koopt is het verstandig om hem voor aankoop te keuren. Dan weet u precies waar u aan toe bent en koopt u geen kat in de zak. Zodoende voorkomt u onverwacht hoge kosten. U bent hier vanaf de datum dat het kenteken op uw naam staat namelijk zelf verantwoordelijk voor.

Is uw voertuig nog niet eerder gekeurd? Dan kunt u in het APK- keuringsschema zien wanneer het weer tijd is voor een keuring.

Waar wordt allemaal naar gekeken?

Maar waar wordt tijdens de jaarlijkse keuring allemaal naar gekeken? Deze punten hebben we voor u op een rijtje gezet:

 • Koppeling
 • Noodkoppeling
 • Identificatie
 • Verlichting
 • Spatborden
 • Remmen
 • Banden
 • Achterbordkabels of uittrekkokers
 • Chassis en dissel
 • Oplooprem-schokdemper
 • Speling van de wiellagers, oploopremschuifbuis en de kogelkoppeling

RDW

U kunt uw aanhangwagen laten keuren bij de RDW. De keuring begint met maken van een afspraak bij een keuringsstation van de RDW. Vervolgens vult u het aanvraagformulier voor individuele goedkeuring in en ontvangt u een e-mail waarin de afspraak vermeld staat.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de keuring variëren en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere van het gewicht van de aanhangwagen. Boven de 3500kg spreken we over een licht voertuig, daar boven spreken we over een zwaar voertuig. Bovendien zijn de prijzen van de keuring voor een gebruikte aanhangwagen anders dan die voor een nieuwe aanhangwagen. We verwijzen voor de kosten door naar de website van het RDW.

BOVAG onderhoudsbeurt

De RDW benadrukt dat de keuring een momentopname is. Dat uw aanhangwagen goed door de keuring heen komt, betekent echter niet dat het voertuig de rest van het jaar veilig blijft. Regelmatige controle, onderhoud en eventuele reparatie zorgen ervoor dat u uw voertuig veilig kunt blijven gebruiken.

Periodiek onderhoud vergroot de verkeersveiligheid en zorgt ervoor dat u nog jarenlang plezier heeft van uw aanhanger. Onze gediplomeerde onderhoudsmonteurs voeren vakkundig onderhoud uit volgens de BOVAG-eisen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het laten keuren van uw aanhangwagen? We helpen u graag verder! Neem contact met ons op. Bel naar 0527 652 190, of bezoek de website.

https://www.konag.nl/