Renault1916v
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat maakt je zeilboot verzekeren zo interessant?

Voor Nederland geldt dat er geen wettelijke verplichting geldt voor wat het afsluiten van een bootverzekering betreft. Dit geldt voor eender welk type boot waar je eigenaar van wordt. Er wordt dus met andere woorden geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld zeilboten en speedboten. Ondanks het feit dat ook een zeilboot verzekeren dus niet wettelijk is verplicht moet het wel gezegd dat veel eigenaars van een dergelijke boot ervoor kiezen om dit alsnog te doen. Dat niet in het minst omdat men op die manier hun investering wil beschermen. In ieder geval, overweeg jij ook het afsluiten van zo’n verzekering, maar twijfel je toch nog een beetje? Op deze pagina ontdek je wat het afsluiten van een zeilbootverzekering nu in de praktijk precies zo interessant maakt.

Waarom je zeilboot verzekeren?

Het verzekeren van een boot is in Nederland niet bij wet verplicht. Dat in tegenstelling tot in menig aantal andere landen. Hierover verder op deze pagina meer. Hoe dan ook zal je tot de vaststelling komen dat je zeilboot verzekeren in de praktijk menig aantal zeer interessante voordelen met zich meebrengt. Hoe je het ook draait of keert, het kopen van een boot, zeker een zeilboot, gaat in de praktijk altijd gepaard met een vrij aanzienlijke investering. Je zal het dan ook beslist niet willen zien gebeuren dat deze investering op een zeker moment zomaar in rook opgaat, integendeel.

Je zeilboot verzekeren zorgt er in de praktijk voor dat je verschillende zekerheden kan creëren voor jezelf. Om te beginnen is het uiteraard een mogelijkheid om de schade die je aanricht aan derden te laten verzekeren. Hiervoor heb je voldoende aan de zogenaamde WA-verzekering. Het is uiteraard ook mogelijk om de schade die aangericht wordt aan de eigen boot ook te laten dekken. Het verzekeren van je zeilboot zal op deze manier moeten gebeuren middels een uitgebreidere verzekering zoals een WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekering.

Waar is de zeilbootverzekering wel verplicht?

In Nederland is je zeilboot verzekeren niet bij wet verplicht. Dit hebben we eerder al aangehaald. In andere landen is het zo dat een zeilbootverzekering echter wel verplicht kan zijn. Voor heel wat mensen geldt het vermoeden dat deze landen ver weg van Nederland zijn gelegen. Dit hoef je echter helemaal niet te geloven, integendeel. Voor menig aantal populaire Europese vakantielanden zoals bijvoorbeeld Italië, Spanje, Griekenland en Kroatië geldt dat ze de keuze hebben gemaakt om deze verzekering te verplichten. Je zeilboot verzekeren is hier verplicht, niet alleen voor locals, maar ook voor mensen die er op vakantie gaan. Hier moet je dus zeker aandachtig voor zijn.

Let op, ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting voor wat je zeilboot verzekeren betreft in Nederland is het wel zo dat er in bepaalde situaties sprake kan zijn van een niet-wettelijke verplichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geval waarin je wenst deel te nemen aan een wedstrijd. Om wedstrijden te kunnen varen moet je zeilboot doorgaans zijn verzekerd. Dat geldt overigens ook voor de situatie waarin je door bepaalde wateren wenst te varen of wenst aan te leggen in een specifieke haven. Een verplichting is dus ook hier wel degelijk mogelijk.