Renault1916v
Image default
Gezondheid

Wat is een depressie?

Veel mensen in Nederland krijgen te maken met een depressie. Bij Nederlandse volwassenen is dit percentage bijna 20 procent. Verder neemt ook het percentage jongvolwassenen met een depressie toe. Wat is nu eigenlijk een depressie en hoe ontstaat deze? Belangrijker is misschien nog wel: wat kan je er aan doen en hoe ga je er mee om? In dit blogartikel duiken we dieper in op het onderwerp depressie. 

Wat is een depressie? 

Een depressie is een stemmingsstoornis. Binnen de medische wetenschap wordt gesproken over een depressie als je langer dan twee weken somber bent en nergens zin in hebt. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van schuld, schaamte en je vooral nutteloos voelen. Een depressie wordt altijd vastgesteld door een huisarts. Als er sprake is van een ernstige somberheid kan een huisarts er voor kiezen om iets voor te schrijven. 

Wat kan je doen aan een depressie? 

De basis om een depressie te behandelen start met een aantal zaken die je zelf kan doen. Zo is het belangrijk om structuur toe te passen in je leven. Ga op tijd naar bed, eet gezond en ga vooral ook naar buiten. Frisse lucht en de natuur hebben een heilzame werking op mensen die kampen met depressies. Sporten, aan het werk blijven en sociale contacten met familie en vrienden zijn eveneens van groot belang wanneer je je depressief voelt. 

Leer omgaan met een depressie 

Leren omgaan met een depressie vraagt van jou dat je je somberheid accepteert. Verder is het prettig om te weten dat je er niet alleen voor staat. Familie en vrienden om je heen kunnen je tot steun zijn. Daarnaast is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen als je het idee hebt dat de somberheid niet verdwijnt. Soms zijn er oorzaken die vragen om een effectieve behandeling om je depressie te doen verdwijnen. Vaak is hierin een vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekering.

https://www.zoma-opleidingen.nl/