Renault1916v
Image default
Zakelijk

Waarom waren occasions in 2020 zo populair?

2020 was het jaar waarin natuurlijk corona centraal stond. In eerste instantie heeft dit geleid tot een krimp op de markt van diverse branches. Maar voor de occasionmarkt was afgelopen jaar juist een ongekend goed jaar.  Tweedehands auto’s waren op een bepaald moment nauwelijks nog aan te slepen omdat de vraag ernaar zo ontzettend was toegenomen. Dit zien we dan ook terug in de cijfers. Terwijl het aandeel verkochte auto’s die nieuw was alleen maar afnam, steeg het aantal verkochte occasions juist enorm. Er zijn in een jaar tijd nog nooit zoveel occasions verkocht als in 2020. Dit geldt niet alleen voor Renault occasions, ook van andere merken was een groei te zien. Wat hier precies aan ten grondslag ligt lees je hier.

Vermindering van nieuwe auto’s

Dat het aantal nieuw verkochte auto’s daalde en dat aantal van occasions juist steeg, is geen toeval. Als gevolg van het coronavirus werden er afgelopen jaar een stuk minder nieuwe auto’s geproduceerd. Dit komt doordat fabrieken stil kwamen te liggen en daardoor de instroom van nieuwe auto’s beperkt bleef. Als gevolg hiervan is een switch te zien waarbij mensen over zijn gegaan op occasions.

OV vermijden

Veel mensen die normaal gesproken dagelijks woon-werk verkeer hadden zitten nu thuis. De mensen die nog wel naar hun werk moeten afrijzen doen dit nu veelal door gebruik te maken van de auto. Het openbaar vervoer is immers een plek die zoveel als mogelijk gemeden dient te worden. Daarnaast zorgt de afname van auto’s op de weg voor een grote vermindering van het aantal files op de weg. Dit maakt het nu nog aantrekkelijker om gebruik te maken van de auto. Daarnaast is het aantal zakelijke lease contracten dat is afgesloten afgelopen jaar teruggelopen omdat meer mensen vanuit huis werken.

Kwaliteit

Tot slot zien we terug dat de kwaliteit van occasions al jaren in de lift zitten. Hierdoor kunnen consumenten voor een lage prijs toch bijvoorbeeld terecht voor betrouwbare Ford occasions. Verwacht wordt dan ook dat occasions de komende jaren nog wel erg populair zullen blijven omdat het aanbod ervan alleen maar beter wordt.