Renault1916v
Image default
Zakelijk

Een occasion kopen: waar let je op?

Het is een mooi moment, je gaat een nieuwe of andere auto kopen. Desalniettemin is het aanschaffen van een nieuwe auto is een grote investering. Om kosten te besparen, of om duurzaamheid redenen kiezen mensen ervoor om een occasion te kopen. Het kan daarnaast altijd lastig zijn om de occasion te vinden die perfect bij jou past. In de onderstaande punten kan je tips vinden waar je nou goed naar moet kijken tijdens het zoeken van een occasion. 

Waar is de auto voor gebruikt?

Weten waar de auto voor gebruikt is vertelt jou meer over het verleden van de occasion. Is de auto bijvoorbeeld alleen gebruikt voor privé doeleinden? Of heeft de auto gediend als zakelijke leaseauto of taxi? De manier waarop een auto is gebruikt heeft namelijk veel invloed op de staat van de occasion.

Kilometerstand

Daarnaast heeft de kilometerstand van de auto ook een grote invloed op de prijs en duurzaamheid. Een lagere kilometerstand zorgt vaak voor een hogere prijs, terwijl auto’s met een hoge kilometerstand een stuk goedkoper kunnen zijn en soms wel net zo lang meegaat. Ook kilometerstand fraude komt steeds vaker voor bij occasions. Hierbij wordt de kilometerteller terug gedraaid en lijkt het alsof de auto helemaal niet zo veel kilometers heeft gelopen. Dit verhoogt dan weer de waarde van de auto. In de werkelijkheid is de minder waard en is de kans op reparaties en onderhoud juist groter.

Testrit

Een andere belangrijke tip is om altijd een testrit aan te vragen. Op papier kan een auto er goed uit zien, maar dit moet je altijd zelf ervaren. Maak tijdens de testrit gebruik van verschillende wegen zoals de snelweg, binnen de bebouwde kom en rotondes. Tijdens de testrit kan je bijvoorbeeld vreemde geluiden horen, dan geeft dit je een indicatie dat er iets mis is met de auto. Als je twijfels waar je op moet letten tijdens de proefrit kun je op internet gelukkig checklists vinden met aandachtspunten om op te letten.

Overgaan tot aankoop

Wanneer de testrit goed voelt en je alle andere aspecten af kan vinden is het belangrijk om de indrukken even op je in te laten zinken en niet gelijk tot de koop over te gaan. Je kan rustig een paar dagen nadenken over of dit het juiste merk is en het juiste model. Als je op zoek bent naar specifieke merken of modellen, dan kun je terecht bij een autodealer die daarin gespecialiseerd zijn. Dan kan je zeker weten dat de desbetreffende dealer de juiste kennis en support bezit voor de aankoop van jouw occasion.