Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom banden uitlijnen bij auto's?

Het uitlijnen van banden is een cruciaal onderdeel van de veiligheid en prestaties van uw voertuig. Het zorgt ervoor dat de banden in een rechte lijn op de weg komen en dat ze gelijkmatig slijten. Je moet weten wat je moet doen als jouw veranderingen in de uitlijning van je auto opmerkt, of als je niet zeker weet of deze moet worden uitgelijnd. De voorwielen van een auto zijn onder een hoek geplaatst, zodat ze gemakkelijker kunnen draaien. De achterwielen staan parallel aan elkaar omdat ze minder hoeven te draaien. Deze hoek wordt camber genoemd en is van invloed op de manier waarop uw banden slijten en ook hoe ze zich voelen als je rijdt. Als de auto naar één kant trekt of stuurt, moet je mogelijk uitlijnen.

Banden uitlijnen of wielen uitlijnen?

Wieluitlijning is een proces waarbij de hoeken van de wielen van uw auto worden aangepast zodat ze in de juiste positie staan. Banden uitlijnen is een proces waarbij de hoeken van het loopvlak van uw band worden aangepast om een gelijkmatige slijtage te behouden, wat kan worden bereikt door ze te draaien.

Wieluitlijning is belangrijker dan banden uitlijnen, omdat het helpt om uw banden te onderhouden en te voorkomen dat ze ongelijkmatig slijten. Het helpt ook om uw stuur recht te houden en eventuele hobbelige ritten te minimaliseren.

Het balanceren van de auto

We moeten de bandenspanning van onze auto regelmatig controleren. Als de druk te laag is, kan dit een onbalans veroorzaken en de auto moeilijk te besturen. De beste manier om te controleren of je auto in balans is, is door een bandenspanningsmeter te gebruiken. Je kunt ook een penny-test gebruiken, zolang je maar een cent bij de hand hebt. Het enige wat je hoeft te doen is een cent in een van de luchtventielen van de band te steken en te kijken of deze eraf valt of niet. Zo niet, dan zijn uw banden gebalanceerd en hoeft u niets af te stellen. Om zeker te zijn van het balanceren van de auto kan dit ook bij de garage gedaan worden.

https://www.wolftools.nl/product-categorie/uitlijnen/