Renault1916v
Image default
Eten en drinken

Vis, gezond of ongezond?

Veel mensen vinden vis een lekker gerecht. Bovendien is vis niet weg te duiken uit de restaurants. Ondanks dat het zo lekker is, wat is gezond aan het eten van vis? In deze blog lees je waarom het gezond is om vis te eten.

 

Vis, gezond?

Vis eten is erg gezond. Dit komt, doordat de meeste vissen, schaal- en schelpdieren rijk zijn aan vitamine b12 en b6. De meeste vissen, schaal- en schelpdieren bevatten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Kreeft is nog gezonder dan andere vissen, schaal- en scheldieren. Kreeft scoort namelijk ook hoog op de vitamine b1-index. Bovendien is vette vis ook een goed voedingsmiddel. Vette vis is rijk aan vitamine D, b2 en a.

 

Vitamines

Van nature bevat vis veel eiwitten en gezonde vetten. Deze stoffen zijn onmisbaar voor jouw lichaam. Daarnaast bevat vis veel onverzadigde vetten. Dit wordt ook wel omega 3-vetzuren genoemd. Deze goede vetten heeft jouw lichaam nodig, om goed te functioneren. Ook is vis rijk aan vitamine D. Het lichaam heeft vitamine D nodig om de botten en tanden sterk te houden. Daarbij zorgt het voor een goede weerstand en werking van de spieren. Als laatste bevat vis ook eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk om het spierweefsel in stand te houden. Daarbij zorgen eiwitten ook voor het soepel houden en verlagen van de bloeddruk.

 

Hoe vaak vis eten?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen aan om 200 milligram aan omega 3-vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen. In 100 gram vis zit al meer dan deze aanbevolen hoeveelheid. Daarom dat 1 × per week vis eten meer dan genoeg is. het is mogelijk om vis te bestellen, maar dit kan ook in de winkel worden gekocht. Mocht je geen vis lusten, dan kan je de omega 3-vetzuren nog altijd binnen krijgen in de vorm van een capsule.

 

Tot slot

Vis eten is gezond. Het levert veel goede en gezonde vitamines op. Vis bevat naar jodium, fosfor en seleen ook de vette omega 3-vetzuren EPA en DHA op. Er wordt aangeraden om 200 milligram omega 3-vetzuren per dag binnen te krijgen. Dit houdt dus in dat een keer per week vis eten, meer dan genoeg is.