Renault1916v
Image default
Vakantie

Verschillende soorten jachten

Als je een zeiler vraagt of hij een boot heeft of een jacht, krijg je verschillende antwoorden. Ikzelf houd het gewoon bij “jacht”. Een jacht is wat mij betreft een plezierboot, al dan niet met alles erop en eraan. Je hebt jachten die geschikt zijn om in je eentje een dag plezier mee te maken, maar je hebt ook jachten waarmee je vanaf de Canarische Eilanden naar het Caribisch gebied kunt varen.

 

Laten we beginnen met kleine jachten. Kleine jachten tot een meter of drie heb je in allerlei soorten en maten. “Open” jachten om een middag mee op een meer te zeilen, maar ook kleine jachten waarin je met z’n tweeën in de kajuit kunt slapen. Dat zijn dus de kajuitjachten. En deze open jachten en kajuitjachten kun je weer onderverdelen in twee categorieën: Zeiljachten en motorjachten. Een open zeiljacht is bijvoorbeeld een polyvalk. Een handzaam zeilbootje dat je makkelijk in je eentje kunt besturen en een dag plezier mee kunt maken. Je kunt er een man of vier in meenemen, dan kan iedereen comfortabel zitten en is er voldoende plek voor de koelbox. Maar je kunt er helaas niet in slapen. Althans, niet overdekt. De avonturiers onder ons zullen misschien in een slaapzak in de boot gaan liggen, maar met regen word je dan wel nat.

 

De magische grens van twaalf meter

Dan hebben we de categorie grotere boten, die van een meter of drie tot een meter of twaalf. Dit verschil breng ik aan op basis van de prijzen die je havens moet betalen voor overnachtingen. Een niet onbelangrijk aspect bij het kiezen van een zeilboot. Toen wij onze boot gingen kopen bij Jachtmakelaardij Kappers kwam duidelijk naar voren dat wij in de markt waren voor een grotere boot.

 

Wij kozen voor een zeiljacht omdat wij het prachtig vinden om op de wind te varen. We zijn inmiddels vertrokken naar de Middellandse Zee, in Griekenland om precies te zijn, op ons jacht van bijna 12 meter. Het grootste gedeelte van het jaar brengen we daar nu door. We vinden zeilen en alles eromheen fantastisch. Toch zijn er heel veel mensen die kiezen voor een motorjacht. Die heeft weer andere voordelen ten opzichte van een zeilboot. Maar er is voor iedereen wel een ideale boot te vinden gelukkig!