Renault1916v
Image default
Dienstverlening

Verouderd? Meterkast vervangen nu

Zodra je merkt dat je apparatuur niet meer goed functioneren, of de stoppen heel vaak doorslaan, dan is het tijd om de meterkast vervangen nu en een elektricien te laten komen. Veel huishoudens hebben voor 1976 nog geen aardlekschakelaar, maar sindsdien is er veel veranderd rondom veiligheid. Deze aardlekschakelaar zorgt voor een betere brandveiligheid.

Als je ervoor kiest je meterkast te vervangen, verplaatsen of repareren, dan kun je ook de oude elektra laten vervangen. Als er een zekering is doorgeslagen en je weet welke en waarom, dan kun je deze zelf weer goed zetten. Het kan handig zijn te noteren welke apparaten op welke groep is aangesloten.

Waaruit bestaat een meterkast?

De meterkast is ingedeeld in water- gas en elektriciteitsaansluitingen. In oudere woningen vindt je voornamelijk een groepsgrootte van 3 tot 6, in nieuwbouwhuizen zijn dit vaak 10 tot 12. groepen. De meterkast is niet iets waar je vaak naar omkijkt. Waarschijnlijk weet je niet eens waar alles voor dient. Pas als er een stroomstoring is, ben je gedwongen een kijkje te gaan nemen. In sommige gevallen zegt de elektricien: meterkast vervangen nu. De volgende dingen vind je in de meterkast: gasmeter, watermeter, telefoon,

elektriciteitsmeter, kabeltelevisie en wifi. 

Verder vind je ook:

  • Aardlekschakelaar

  • Stoppenkast

  • Hoofdschakelaar

  • Aardblok

  • Aansluiting voor externe aarde

  • Buisinvoerstuk

Een verouderde meterkast herkennen

Voor een leek is het niet gemakkelijk vast te stellen of de meterkast aan vervanging toe is. Maar als er te vaak storingen zijn, zul je denken: Meterkast vervangen nu. Door veroudering is het mogelijk dat een groepenschakelaar blijft hangen. Als hierop te veel spanning blijft zitten, kan dit voor brand zorgen. Als we spreken over ouderwetse zekeringen, kan het erop lijken dat de groepenschakelaar uit staat, terwijl dit niet zo is. Hierdoor is het mogelijk dat je onder stroom komt te staan. Levensgevaarlijk, dus. Bij twijfels of voor een offerte aanvraag, kun je altijd contact opnemen via het contactformulier.