Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Tips voor het kopen van een zakelijke auto

Je bent je eigen onderneming gestart en de volgende stap is het kopen van een zakelijke auto. Zakelijk rijden kent veel voordelen ten opzichte van privé rijden. Alle kosten die je maakt voor de auto, inclusief aanschafkosten, onderhoud en benzine, kan je op naam van de zaak schrijven. Dit wordt van je winst afgetrokken, waardoor je er uiteindelijk minder belasting over betaalt. Voordat het zover is, moet je nog wel een auto aanschaffen. Welke auto is het meest geschikt?

 

Doeleinden

Om te weten wat voor soort auto je aan moet schaffen, is het belangrijk om te weten waar je de auto voor gaat gebruiken. Heb je veel zakelijke afspraken door het hele land? Ga je spullen vervoeren? Of ga je juist mensen vervoeren? Afhankelijk van de doeleinden waar de auto voor gebruikt gaat worden, kan je een keuze maken. Als je veel spullen gaat vervoeren, is het handiger om een caddy, bestelbus of een auto met een grote kofferbak te kopen. Als je mensen gaat vervoeren, heb je veel zitruimte nodig. Ook is het fijn om veel beenruimte te hebben op de achterbank. Als je er alleen zelf in gaat rijden en vooral lange afstanden gaat rijden, is het verstandig om te kijken naar het verbruik van de auto en je moet er fijn in kunnen zitten en rijden.

Niet vergeten

Met je zakelijke auto mag je ook privé rijden. Dat mag zelfs zoveel als je wil. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je vijfhonderd kilometer ‘gratis’ privé mag rijden met je zakelijke auto. Ga je meer dan die vijfhonderd kilometer rijden voor privé doeleinden, moet de belastingdienst dat weten. Dan ga je namelijk bijtelling betalen. Om dat bij te houden, zorg je voor een ritregistratiesysteem dat alle ritten bijhoudt. Bijtelling is een bepaalde vorm van belasting. Omdat je alle kosten van de auto op naam van de zaak mag zetten, betaal je uiteindelijk minder belasting. Als je de auto vervolgens ook te pas en te onpas voor je eigen privé gebruik gaat gebruiken, is dat een vorm van misbruik.