Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Terreinwagens zijn er voor iedereen

Vandaag de dag is de kans groot dat je standaard vervoersmiddel een wagen is. Je zit steeds vaker en langer in de auto dus een goede en comfortabele auto is een absolute must. Lang werd gedacht dat een terreinwagen, ook wel 4×4 genoemd, voornamelijk bedoeld was om moeilijk berijdbare terreinen te overbruggen. Maar deze perceptie is wel aan het veranderen. Elk merk heeft tegenwoordig wel een terreinwagen in zijn gamma.

Verschillende mogelijkheden

Aangezien de aankoop van een nieuwe auto een serieuze stap is, is het belangrijk om op voorhand te beslissen wat voor wagen je juist zoekt. Er zijn namelijk verschillende soorten terreinwagens. Ten eerste heb je de echte off-road 4×4 die bedoeld is om de wijde wereld in te trekken. Daarnaast heb je ook de Jeep of SUV, hier staat het comfort centraal. Denk maar aan een hogere instap en zitpositie. De opties op een SUV zijn vaak ook eindeloos. Zo kan je kiezen voor dodehoekcamera, parkeersensoren en parkeercameras, AEB (automatic emergency braking), adaptive cruisecontrol en active lane assist. Je kan met andere woorden je ideale auto samenstellen. Als laatste heb je ook nog de cross-over. Deze auto hangt een beetje tussen een SUV en een gewone personenauto in. Bij een cross-over heb je net zoals bij een Jeep een aangenamere instap en zitpositie, maar je hebt niet de ruimte van een SUV. De cross-over is dus kleiner en heeft minder mogelijkheden. 

Enkele tips voor een aankoop 

Als je erover nadenkt om een terreinwagen te kopen, is het belangrijk om te weten dat een goedkopere SUV en cross-over vaak geen standaard vierwielaandrijving heeft. Het gebeurt ook dat deze optie zelfs niet beschikbaar is. Om niet voor onaangename verrassingen te staan, kan je dit best zeker navragen bij de dealer. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te vergelijken. Er is een groot verschil in kostprijs tussen verschillende Jeeps. Twee factoren spelen hier een belangrijke rol in. Ten eerste hangt de prijs natuurlijk voor een groot deel af van de opties die je al dan niet hebt toegevoegd aan de wagen. De tweede, en belangrijkste factor, is het merk van de wagen. Het kan je heel wat geld besparen als je merken met elkaar vergelijkt. Een laatste tip die interessant kan zijn, is de installatie van dakrails of een trekhaak. Het komt vaak veel voordeliger uit als je deze pas na de aankoop laat installeren. Veel succes met de aankoop!