Renault1916v
Image default
Industrie

Smid apparatuur die je zeker in huis moet halen voor de mooiste creaties!

Op een bepaald moment in hun leven heeft iedereen een hamer gebruikt. En zo niet een hamer, dan is er iets hards gebruikt om iets zachter te slaan om het uit te vlakken of van vorm te veranderen. In zijn meest basale vorm, dat is wat een smid met een aambeeld en hamer doet.

De hamer is ideaal in combinatie met het aambeeld

Het hameren van een stuk hard koud metaal in een nieuwe vorm is tijdrovend, kost veel moeite en is misschien niet succesvol. Ook al zijn metalen hard, ze kunnen ook bros zijn en het toepassen van hamerslagen kan scheuren en breuken veroorzaken. Daarom werkt een smid alleen met smeedbaar materiaal zoals smeedijzer of zacht staal. En voordat hij het in vorm probeert te hameren, verhit hij het tot het een consistentie bereikt die hem in staat stelt het in de gewenste vorm te hameren zonder het metaal te beschadigen.

Verhitting van het materiaal

Zodra het metaal in de smederij is verhit, wordt het op een aambeeld geplaatst en gebruikt de smid verschillende hamers om het metaal te vormen zoals hij dat wil. In het algemeen worden de grootste hamers, met de grootste en zwaarste koppen, gebruikt om de basisvorm te creëren en vervolgens worden kleinere en lichtere hamers gebruikt om de afwerkingen en vormen te maken.

De smidshamer is zijn belangrijkste gereedschap bij het vormen van metaal en hij moet sterk zijn om de kracht op de hamerslag uit te oefenen, nauwkeurig zijn in het slaan van de exacte plek, weten welke hamer hij moet gebruiken en ook in staat zijn om snel te werken – vanaf het moment dat het metaal de smederij verlaat begint het af te koelen en binnen een korte tijd zal het afgekoeld zijn in de mate dat het goed vormen ervan onmogelijk wordt.

Wat kun je allemaal met de traditionele smidshamer?

  • Ten eerste is het degene die iedereen kent – het hameren van het hete ijzer op verschillende delen van het metaal met verschillende hoeveelheden kracht en vanuit verschillende hoeken om een vorm te vormen. Dit kan het buigen van het ijzer zijn vanuit een bocht of het creëren van een hoek van een specifieke vorm. De hamer wordt ook gebruikt hamer op de vlakke plaat ijzer om het dunner te maken en meer oppervlakte te creëren. Dit staat bekend als het “tekenen” van het metaal. De keerzijde hiervan is “verstorend” waarbij de smidshamers aan de zijkanten van het te maken ijzerstuk korter en dikker zijn.
  • De hamer wordt samen met een “pons” gebruikt om letterlijk gaten in het metaal te slaan. De pons wordt over de plaats waar het gat gemaakt moet worden heen geplaatst en vervolgens met de hamer geslagen om het gat te maken.
  • De hamer wordt samen met een beitel gebruikt om het ijzer te snijden of te splijten. Dit scherpe uiteinde wordt tegen het oppervlak van het metaal gehouden en wanneer het andere uiteinde met de hamer wordt geslagen, snijdt het door het metaal heen. De beitel kan ook tegen het uiteinde van het ijzerstuk worden gebruikt om het in een Y-vorm te splijten.
  • De hamer wordt ook gebruikt om in klinknagels te slaan om twee stukken metaal samen te voegen.
  • En ten slotte, als twee stukken metaal worden verwarmd tot bijna het smeltpunt en dan de dan gehamerd zodat ze samensmelten tot één stuk; dat heet hamerlassen.
https://123smeden.nl/pages/smeltkroes