Sarcasme – het is niet altijd grappig – creatieve agressietechnieken die pestkoppen gebruiken bij he

Stel je eens voor:

Je voelt je gekwetst over iets wat er op het werk is voorgevallen en je wilt dit graag samen met de pestkop oplossen. Je zegt misschien niet eens iets direct tegen de pestkop, maar wat je ook zegt, het lijkt niets uit te maken en de situatie wordt steeds erger. De pestkop lijkt er ook nog eens een grap van te maken maar jij kunt er de lol echt niet van inzien.

 

Sarcasme: opmerkingen of dingen die worden gezegd en die een tegenovergesteld effect op je hebben. Eigenlijk gebracht door de pestkop als een grap of in ieder geval als iets dat grappig bedoeld is, maar het slachtoffer voelt zich er diep door gekwetst.

Een voorbeeld:

Je komt aan op het werk en je ziet er vandaag bijzonder mooi uit. De pestkop zegt: “Oh, de koningin is gearriveerd.” Hmmm… na die opmerking voel je je dus absoluut geen koningin.

Dit is hoe je je wel voelt:

Iedereen ‘lijkt te lachen’ en je vraagt ​​je af wat er is gebeurd en zelf kun je er zeker niet om lachen. In plaats daarvan voel je belachelijk gemaakt, verward en buitengesloten.

Wat is er gaande:

Deze creatieve agressietechniek – sarcasme – is verwarrend, waardoor jij je als slachtoffer verward en machteloos voelt. Maar sarcasme is vaak zo z subtiel dat velen de vernietigende effecten ervan niet herkennen. De pestkop voelt zich als zijn slachtoffer zich verward voelt steeds machtiger worden.

Wat kun je doen?

3 Wanneer je deze grens hebt getrokken of hebt aangegeven, laat je duidelijk zien dat er met jou niet te sollen valt.

 

 

Omgaan met dergelijke situaties leer je in de training agressie van onderzoeksinstituut IvPP.

 

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/

Auteur