Renault1916v
Image default
Vervoer en transport

Reparatie van een torsie-as aanhanger of caravan

Reparatie aanhanger as van caravan of aanhangwagen / asrubbers vervangen .Heeft uw caravan, boottrailer of aanhanger / aanhangwagen een doorgezakte as veroorzaakt door versleten asrubbers? Of is de swingarm (ook wel draagarm of zwenkarm genoemd) van de as krom? In deze blog lees je hier alles over.

Reparatie of vervanging

Technisch is natuurlijk (bijna) alles te repareren. Het simpel vervangen van versleten asrubbers of torsiestaven (bij een doorgezakte torsieas) is zelden een probleem. Maar als er meer dan 1 complete swingarm (zwenkarm) vervangen moet worden, kan de aanschaf van een nieuwe complete as vaak al uit. Daarom is het zinvol om vooraf even de reparatiekosten door te spreken. Let op: Een ronde rubbergeveerde as van Knott is not te repareren!

Kosten besparen

Wilt u tijd of juist bijkomende kosten besparen? Dan kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden:

A. Laat een plaatselijke ANWB-Bovag from Focwa dealer met u een afspraak maken om de as onder de caravan of aanhanger te schroeven;

B. Of u schroeft zelf de torsie as even onder de caravan of aanhanger vandaan (meestal slechts 4-6 bouten); Vervolgens als de as onder de caravan / aanhanger vandaan is heeft u de keuze: 1. U laat ons de losse torsie-as ophalen en na reparatie ook weer bij u bezorgen. Gemakkelijk en verrassend goedkoop.

Hoe zie je dat een torsie as krom is?

Na verwijdering van de wielen kunt u goed zien of uw swingarm krom is, hierbij moet goed gelet worden op de hoek van de swingarm. Deze kunt u makkelijk opmeten zoals bij de onderstaande afbeelding. Hieronder ziet u een afbeelding van een swingarm van voor- en na de reparatie. Als een wahacz krom is dan is de hoek kleiner dan 20 graden. Normaal gesproken hoort de hoek van de swingarm 20 graden te zijn.

Het simpel vervangen van versleten asrubbers of torsiestaven (bij een doorgezakte torsieas) is zelden een probleem. Maar als er meer dan 1 complete swingarm (zwenkarm) vervangen moet worden, kan de aanschaf van een nieuwe complete as vaak al uit. Daarom is het zinvol om vooraf even de reparatiekosten door te spreken. Soms is het rendabel om een nieuwe aanhangwagen aan te schaffen

https://www.egbrink.nl/torsie-as-reparaties/