Renault1916v
Image default
Vervoer en transport

Vijf belangrijke aandachtspunten bij een auto verzekeren

Ga je een auto verzekeren? Dan zijn er altijd verschillende punten waar je rekening mee zal willen houden. Het afsluiten van een autoverzekering is tegenwoordig zeer eenvoudig. Dit niet in het minst doordat je ook over de mogelijkheid beschikt om ze af te sluiten via het internet. Dit gezegd hebbende kan er in de praktijk ook nog steeds worden vastgesteld dat veel mensen op dit vlak de verkeerde keuze maken… en dat is jammer. Het is namelijk zeer belangrijk om de keuze te maken voor de juiste autoverzekering. Dit niet alleen omdat je anders teveel gaat betalen, maar ook omdat je anders mogelijks niet op de juiste dekkingen kan rekenen. Wil jij ook verzekerd zijn van de best mogelijke autoverzekering? Dan is het zeker van belang om je even te verdiepen in de onderstaande vijf belangrijke aandachtspunten.

               1.) Over welke waarde beschikt je auto?

De basis voor het type autoverzekering waarvoor je gaat kiezen wordt bepaald door de waarde waar het voertuig in kwestie over beschikt. Hierbij moet meteen ook een eerste kanttekening te worden gemaakt. Het is namelijk in de praktijk zo dat er eerst moet worden gekeken naar het type auto die je gaat verzekeren. Daarbij maken we een onderscheid tussen:

 

  1. Een auto die gloednieuw werd aangekocht;
  2. Een auto die tweedehands werd aangekocht;

 

In het eerste geval is het zo dat je wellicht zal willen kijken naar een beperkt cascoverzekering of zelfs naar een allrisk autoverzekering. Beide type verzekeringen dekken op een bepaalde manier eigen schade in aan het voertuig. Het kan daarbij gaan om schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een brand of wateroverlast, maar ook om schade die je zelf per ongeluk hebt aangebracht. In het laatste geval moet er daarvoor wel worden gekeken naar een allrisk autoverzekering. Let wel, dit is een interessante, maar tegelijkertijd ook een vrij dure verzekering. Ze is dan ook lang niet altijd en in welke situatie de beste keuze, integendeel.

 

Heb je ervoor gekozen om een tweedehandse auto aan te kopen? Dan moet je bij je auto verzekeren rekening houden met twee verschillende punten. In eerste instantie is er de waarde van het voertuig. Des te meer ze waard is, des te uitgebreider de verzekering moet zijn. Daarnaast is het echter ook zo dat er stil moet worden gestaan bij de leeftijd van de auto. Heeft het voertuig reeds een niet onaanzienlijke leeftijd bereikt? Dan is het mogelijk dat de auto verzekeren met bijvoorbeeld een allrisk niet langer tot de mogelijkheden zal behoren.

               2.) Is er nog een financiering of leasing lopende of niet?

De manier waarom je, je auto gaat verzekeren is in de praktijk niet altijd honderd procent je eigen keuze, integendeel. Heb je er namelijk voor gekozen om geld te lenen voor je auto? Of heb je een leasingovereenkomst afgesloten voor je voertuig? In allebei deze gevallen is het zeer belangrijk om goed stil te blijven staan bij de overeengekomen voorwaarden. Stellen deze namelijk dat ervoor de looptijd van het krediet en / of de leasing een allrisk verzekering is vereist? Dan spreekt het voor zich dat je aan deze eis tegemoet zal willen komen. Doe je dat niet? Dan bestaat het risico dat je daardoor tegen vervelende problemen aan zal lopen.

 

               3.) Hoeveel kilometers doe je op jaarbasis met je auto?

Een auto verzekeren door middel van een allrisk autoverzekering is in de praktijk logischerwijs niet interessant wanneer je niet of nauwelijks met het voertuig in kwestie rijdt. Omwille van deze reden moet je bij de keuze voor de autoverzekering altijd rekening houden met de hoeveelheid aan kilometers die je aflegt. Ben jij iemand die eerder sporadisch met de auto rijdt of heb je bijvoorbeeld nog een ander vervoermiddel voor handen? Dan zal je dit altijd de keuze van je autoverzekering moeten laten beïnvloeden. Doe je dat niet? Dan is de kans ongelofelijk groot dat je uiteindelijk niet de juiste autoverzekering zal afsluiten.

 

Voor mensen die heel wat kilometers afleggen op jaarbasis kan het altijd de beste keuze zijn om voor hun auto verzekeren te kijken in de richting van een volledige cascoverzekering of een zogenaamde allrisk verzekering. Voor deze verzekering geldt namelijk dat ze de meest complete dekkingen aanbiedt. Alle dekkingen waar je op kan rekenen bij de beperkte en volledige cascoverzekering worden hierbij dan ook uitgebreid met de eigen schade. Op deze manier ben je over de hele lijn pas echt zo optimaal mogelijk verzekerd.

               4.) Je auto verzekeren doe je niet zonder te vergelijken

Veel mensen kiezen ervoor hun auto verzekeren voor om daarvoor een beroep te doen op één en dezelfde verzekeraar als waar ook hun andere verzekeringen bij zijn ondergebracht. Daar is niets mis mee. Sterker nog, op deze manier kan je mogelijks zomaar aanspraak maken op een zogenaamde kwantumkorting. Dit gezegd hebbende kan het in de praktijk nooit kwaad om even de verschillende autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden te vergelijken. Alleen op deze manier kan je namelijk met absolute zekerheid het voordeligste exemplaar afsluiten. Ga je dus je auto verzekeren? Zorg er dan in de praktijk altijd voor dat je eerst even het nodige onderzoek doet. Alleen op die manier zal je uiteindelijk de juiste keuze maken.

               5.) Je auto verzekeren doe je niet slechts één keer

Hoezo moet je, je auto meer dan één keer laten verzekeren? Dat is niet helemaal wat we bedoelen. Wat we wel bedoelen is dat de verzekering die je afsluit bij het aankopen van je auto wellicht niet degene zal zijn die je aan zal willen houden voor de rest van je leven. Het gebeurt ongelofelijk vaak dat mensen hun eerste autoverzekering aanhouden voor vijf tot tien jaar. Dit terwijl niet alleen hun rijsituatie is veranderd, maar ook de waarde van de auto is afgenomen. Dit is precies wat we bedoelen met een auto verzekeren doe je niet één keer. Op z’n minst moet je bijvoorbeeld na het aflopen van de kredietperiode even voor jezelf nagaan of het nog wel of niet interessant is om een allrisk verzekering aan te houden. Door te kiezen voor een beperkt cascoverzekering kan de kostprijs van de verzekering bijvoorbeeld reeds flink zakken.