Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Motorkleding – geen harnas maar ook geen luchtige mode

Motorkledij is in zekere zin ook mode maar toch bepaalt natuurlijk niet de mode alleen hoe alles moet vallen, hoe je het kunt dragen en welk lijnenspel kan overheersen. Mode is mooi maar de kleren moeten daarnaast ook bescherming bieden. Dan gaat het om allerlei verstevigingen in de motorkleding. Die bieden de nodige impactbescherming, mocht je tijdens het rijden vallen. Motorkledij is ook bestand tegen het schuren over asfalt tijdens je val want het bevat slijtvast materiaal. Er zijn richtlijnen die voor normale mode niet gelden. Motorkledij moet aan allerlei eisen voldoen. Uit voorzorg, want elke val kan er een teveel zijn.

Hoe zit de outfit eruit voor de biker?

Deze blog stipt een kwartet kledingstukken aan, allemaal passend bij een basis outfit voor de biker. Die basis bestaat uit:

• Motorbroek

• Motorjas

• Motorschoenen of -laarzen

• Handschoenen voor de motor

Dan heb je nog niet de volmaakte kledingkast voor de motorrijder te pakken, natuurlijk. Want met kil weer is een motorsjaal geen overbodige luxe. Ook een helmmuts is dan een aanrader. Onderkleding is ook raadzaam tijdens winterdagen. En motorkleding voor regenachtig weer natuurlijk.

Motorkleding gaat met de seizoenen mee

Mooi weer, slecht weer. Een verstandige motorrijder past zijn outfit er meteen op aan. Op zomerdagen werkt ademende motorkleding goed; denk aan doorwaai jassen. Als het echt warm wordt, is ventilatie nodig. Zo zorgen gaatjes in Mesh voeringen voor voldoende ventilatie zodat je je geen ongeluk zweet als je in het zadel zit. Tijdens een tropisch zonnetje voldoen de gewone textiele motorbroeken ook niet echt. Beter zijn dan speciaal voor de motorindustrie vervaardigde jeansbroeken. Die hebben knie- en heup-bescherming te bieden. En als het gaat winteren, wordt de isolerende waarde van je motorkledij van belang. Denk aan broeken met binnenvoering en jassen die stevig gewatteerd zijn. Zonder overigens aan ventilatie te gaan verliezen. Dit soort kleding heeft vaak een membraan die wel water- en winddicht is, maar toch goed ventileert.

Motorkleding: jas en broek

De twee hoofdzaken zijn de jas en broek. Welke soort je nodig hebt, is afhankelijk van je motor rijstijl. Ben je een asfaltvreter of cross je liever met je zand brommer op een circuit? Je hebt een hele ruime keuze uit motorjassen, soms zijn die in een combi te koop met een motorbroek. Heb je meteen een passende set te pakken. Deze combi kleding is niet hetzelfde als een combi motorpak; die is bedoeld als je professioneel gaat racen. Het mooie van jas en broek is dat je de binnenvoeringen los kunt ritsen. Want met zulke voeringen krijg je het in de zomer vaak te warm.

Laarzen en handschoenen

Motorhandschoenen kun je testen op ventilatie maar zou je vooral even op een stuur moeten leggen om te voelen hoeveel contact je dan hebt met het stuur. Een goede handschoen is meer dan een schil om je handen. Check in een motorkledingzaak of je vingers niet tot in de topjes van de handschoenen steken. Maar de topjes moeten ook niet lubberen zodat ze kunnen dubbelslaan. Handschoenen koop je het best voor drie seizoenen: winter, zomer en een tussenseizoen. Net als bij handschoenen heb je ook bij motorlaarzen een beetje extra ruimte nodig.