Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Autoverzekering afsluiten – het verhaal van goede dekking

Een verzekering is verplicht zodra jij met een auto de weg op gaat. Je moet op z’n minst een WA-verzekering hebben afgesloten voordat je in Nederland mag rijden. Een WA-verzekering geldt als een basisdekking. Het is mogelijk om je beter te verzekeren. Daarvoor is de WA+ verzekering in het leven geroepen. Die staat ook wel bekend als de ‘beperkt casco’-dekking. De meest volledige autoverzekering afsluiten is de allriskverzekering die ook wel ‘volledig casco’-dekking genoemd wordt. Een verzekering afsluiten is een fluitje van een cent. Je hebt daarvoor twee gegevens nodig:

  • Schadevrije jaren (te vinden in je verzekeringspolis);
  • Meldcode (vind je op het kentekenbewijs van je auto).

Had je al een oude autoverzekering en ga je een nieuwe autoverzekering sluiten? Zeg die oude dan wel op!

Kiezen uit drie dekkingen bij autoverzekering afsluiten

Een verzekering voor je auto afsluiten gaat dus vlot. Eerst zou je echter wel even moeten nadenken welke verzekering bij je past. Want een goede keuze, dat kan je elke maand opnieuw geld besparen. De vraag ‘welke dekking heb ik nodig’ is dus financieel interessant. De verzekeraar neemt de leeftijd en de waarde van je auto mee. Maar jij besluit welk type dekking je wilt. Ga je voor WA, dan krijg je alleen de schade vergoed die jij aan anderen toebrengt. Kies je voor WA+, dan is er meer verzekerd. Onder andere inbraak in je auto, diefstal en ook ruitschade. Ga je voor allrisk, dan ben je de meeste premie kwijt. Maar dan ben je ook voor ongeveer alles verzekerd, zelfs schade door eigen schuld en vandalisme.

Een autoverzekering die je past

Welke dekking is nu verstandig voor jouw situatie. Laat je leiden door de toestand van je auto. Bij een nieuwe auto (tot 5 jaar oud) kiezen veel mensen voor allrisk. Een iets oudere auto kan met WA+ toe. En bij oudjes vanaf 10 jaar is een WA-verzekering vaak voldoende. Maar, is het niet jouw auto? Heb je er met andere woorden een lening op? Dan ben je ook met een oudere auto beter uit met een allriskverzekering. Ook een eigen oudere auto, maar wel uit het hoge prijssegment, kan het beste onder een allrisk vallen.

Mee te wegen bij een autoverzekering afsluiten

Leeftijd en waarde van je auto doen er dus toe. Maar er zijn nog andere zaken die je mee kunt wegen in je beslissing welke van de drie dekkingen je voorkeur moet krijgen:

  • Je eigen risico;
  • Waardevastheid van de wagen;
  • Het aantal door jou opgebouwde schadevrije jaren;
  • De hoogte van je premie autoverzekering.

Elke situatie is weer anders. Rijd je weinig? Rijd je voornamelijk door landelijk gebied? Dan is je risico vrij laag en zou een eenvoudige WA-dekking voldoende moeten zijn. Vind je een allrisk te veel van het goede dan kun je een stapje terug gaan en voor WA+ kiezen. Persoonlijke omstandigheden tellen dus ook een beetje mee in je beslissing voor een autoverzekering afsluiten.

Wees alert op wijzigingen

Denk niet na een autoverzekering afsluiten dat je klaar bent. Het is verstandig elk jaar de verzekering er even weer bij te nemen. Want de regels en zelfs de voorwaarden kunnen zomaar wijzigen. Check dus je dekking elk jaar – een soort van dekkings-APK.