Renault1916v
Image default
Media

De Pomodoro Methode

De Pomodoro Methode

Het is gevoel dat we allemaal kennen. Een to-do lijstje maken en merken dat de lijst blijft groeien, terwijl het doel is dat hij krimpt. Wanneer je niet genoeg lijkt te hebben aan vierentwintig uur in je dag kan het overweldigend voelen. Geloof me, je bent niet alleen in het gevoel dat je teveel te doen hebt en het nooit af gaat krijgen. Het feit dat zoveel mensen hier last van hebben betekent dat er ook veel mensen zijn die oplossingen creëren. Leg je agenda maar weg, een planner tool die veel beter werd is de Pomodoro Methode. Wat dat is? Dat leg ik je nu uit.

Hoe werkt het

De Pomodoro methode is een hele nieuwe methode die in een korte tijd wereldwijd is gegaan. Dat zegt dus wel wat over het succes van deze methode. De methode is gebaseerd op het idee dat ons brein tussen lastige taken door vaak pauze nog heeft om als het ware te ‘resetten’. Tijdens het werken of studeren bepaal jij hoe lang jij denkt dat alle taken in totaal gaan duren, je zet de taken in volgorde en dan zet je een timer voor vijfentwintig minuten. Na vijfentwintig minuten neem je een pauze van tien minuten, waarin je even wat drinkt, de benen strekt en absoluut niet naar een scherm gaat staan staren. Daarna weer vijfentwintig minuten werken, daarna een wat langere pauze en dan weer de hele routine herhalen. Zo ga je door totdat je alle taken hebt afgerond, of vier uur bezig bent geweest. Na vier uur moet je echt helemaal los van je werk, en als je dan energie over hebt kan je nog een blok van vier uur inplannen. 

Waarom Pomodoro werkt

Pomodoro is dus een planner tool die zogenaamd revolutionair is, en ‘studeren voor iedereen toegankelijk moet maken.’ Zit er dan een ingewikkelde wetenschap achter, een geheime receptuur die jouw Neanderthal instinct wakker maakt? Verre van. Het is eigenlijk gebaseerd op een heel simpel idee. Bij alles in je leven moet je niet te hard van stapel lopen, en zeker bij studeren is sneller niet altijd beter. Tijdens het hardlopen is het logisch dat je even tot adem komt als je merkt dat het lopen niet meer optimaal gaat. De bedenkers van de Pomodoro methode vonden het een goed idee om hetzelfde principe bij studeren en werken te introduceren. En dat was blijkbaar een goed idee! Voor mensen die deze methode vaak gebruiken was het idee van zo vaak pauze nemen eerst maar gek, zij waren gewend om in een stuk door te leren. Maar de resultaten spreken voor zich, en voor iedereen die ook nooit pauze durft te nemen is het een leuke uitdaging om deze methode ook eens een kans te geven!

https://fellowtool.nl