Renault1916v
Image default
Aanbiedingen

De doorbraak van de hockeysport in Nederland

Op 17 mei 1928 vond het eerste evenement in het Olympisch stadion van Amsterdam plaats. De start van het Olympisch hockeytoernooi. Dit evenement tekende voor de absolute doorbraak van de hockeysport in Nederland met ruim 4.000 toeschouwers bij de openingswedstrijd Nederland – Frankrijk. De Telegraaf luidde de volgende dag: ‘Een voor hockeywedstrijden ongekend aantal toeschouwers.’

 

De Nederlandse versus de internationale regels

Dat de hockeysport voorafgaand aan dit evenement niet zo populair was, was te danken aan spelregeloorlog die plaatsvond tussen de progressieve spelersgroepen uit Amsterdam en Hilversum en de conservatieve spelersgroepen uit Den Haag. De progressieven streden voor de internationale regels, waar de conservatieven vast hielden aan de Nederlandse regels. Het hockeyspel werd tot 1925 middels de Nederlandse spelregels gespeeld. Er werd bijvoorbeeld gespeeld met een zachte oranje bal, zonder aanwezigheid van een slagcirkel en met gemengde teams van mannen en vrouwen. Omdat Nederland tot 1925 vasthield aan de Nederlandse spelregels, was het spelen van internationale wedstrijden niet mogelijk. De conservatie hockeyers wilden zich aansluiten bij de internationale regels maar omdat de Nederlandse hockeybond tot die tijd geen actie ondernam, raakte de hockeysport in het begin van de jaren twintig in een crisis terecht.

 

Nederland direct in de finale

Toen besloten werd om de Olympische Spelen van 1928 in Nederland te organiseren werden er in 1925 en in 1926 fundamentele veranderingen in de spelregels doorgevoerd waardoor hockey gespeeld zou worden middels de internationale spelregels. Het succes hiervan bleek ongekend. De 4.000 toeschouwers die aanwezig waren bij de openingswedstrijd van Nederland zagen de ploeg met 5-0 winnen van Frankrijk. De Nederlandse hockeyers wisten dit succes door te trekken naar de finale van dit toernooi. Dit leverde een indrukwekkende opkomst van 35.000 toeschouwers op. Hoewel de finale met 0-3 werd verloren van Brits Indië, bleek dit de absolute doorbraak van de hockeysport in Nederland.

 

Wil jij ook namens het Nederlandse hockeyteam voor 35.000 man scoren? Neem dan een kijkje op de website van hockeypartner.nl. Hockeypartner.nl verkoopt Hockey doelen van allerlei formaten waardoor jij leert scoren vanuit alle hoeken en standen.

 

https://hockeypartner.nl/