Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Bezwaar aantekenen tegen een boete rood licht

Een boete rood licht is één van de vaakst uitgeschreven boetes in het verkeer. Elk jaar opnieuw worden er dan ook heel wat mensen betrapt op rijden door het rood licht. Dat is natuurlijk zeer vervelend. In het merendeel van de gevallen blijkt de vaststelling die is gebeurd correct te zijn. Dit gezegd hebbende komt het ook niet zelden voor dat er een fout wordt gemaakt door de agent die de vaststelling doet. Heb jij ook een boete gekregen om door een rood licht te rijden en ben je van mening dat deze niet correct is? Dan zou je daar mogelijks bezwaar tegen aan kunnen tekenen. Hoe en wanneer je dat precies kan doen? Dat vertellen we je zeer graag hier op deze pagina!

Wanneer is een boete rood licht niet terecht?

Er zijn verschillende situaties waarin een boete rood licht als niet correct kan worden bestempeld. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zomaar mogelijk dat je aan de juiste kant van het licht zat wanneer de vaststelling is gedaan. Hier wordt in het bijzonder door een agent in functie geen rekening mee gehouden. Toch is dat wel degelijk van belang. Is er sprake van een vaststelling die gebeurt door een flitspaal? In dat geval wordt hier doorgaans wel de nodige aandacht aan besteed. In dat geval is bezwaar aantekenen dan ook een flink stuk minder voor de hand liggend.

Een boete rood licht is eveneens niet correct toegekend wanneer er geen rekening werd gehouden met de zogenaamde stopafstand. Het spreekt namelijk voor zich dat de kans zomaar bestaat dat je helemaal niet meer kon stoppen. Ook in dat geval is het vaak mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen de vaststelling die is gebeurd. Een boete rood licht is dus in de praktijk in ieder geval niet per definitie altijd correct verstrekt. Dat is voor jou als overtreder uiteraard interessant om te weten.

Loont het dan om bezwaar aan te tekenen?

Bezwaar aantekenen tegen een boete rood licht is in tal van verschillende situaties de moeite waard. Zoals hierboven al aangehaald zijn er namelijk verschillende momenten waarop er bezwaar kan worden aangetekend. Het kan in dat geval zeker de moeite waard zijn om bezwaar aan te tekenen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat dit je niet ontslaat van de verplichting om de ontvangen boete te betalen. Je moet ze dus met andere woorden eerst betalen waarna je vervolgens het betaalde bedrag terug kan vorderen. Dit uiteraard echter wel uitsluitend wanneer je bezwaar als gegrond werd bestempeld. Is dat niet het geval? Dan ben je niet alleen het geld van de boete kwijt, maar kan je ook nog met extra kosten worden geconfronteerd.

Hoe verloopt zo’n bezwaar nu precies?

Wanneer je bezwaar aantekent tegen een boete rood licht zal je daarvoor uiteraard een beroep moeten doen op de diensten van een jurist. Het wordt bij voorkeur aangeraden om ervoor te kiezen om een jurist in te schakelen die werkt op basis van no-cure-no-pay. Hij of zij gaat altijd eerst een grondige analyse doen van de situatie voordat er uiteindelijk (eventueel) over zal worden gegaan tot het indienen van een bezwaar. Is het bezwaar niet succesvol? Dan zal je voor het aantekenen van dat bezwaar geen kosten moeten betalen. Dat is uiteraard zeer interessant.

Klik hier voor meer informatie