Renault1916v
Image default
Dienstverlening

Basis rijlessen, voor nieuwe en geroutineerde chauffeurs

Er is wel eens gezegd dat als alle wetboeken over de ethiek zouden kunnen samengebald worden tot een enkele regel , dat dat dan “Bemin uw naaste “ zou zijn. Ongelukkig lijken rijlessen complexer te zijn dan de ethiek – hoe ik ook probeer, ik slaag er enkel in om de veilige rijpraktijk onder drie categorieën te plaatsen, of laten we zeggen onder drie categorieën geboden. Hier vind je de heilige Drievuldigheid die door alle chauffeurs, zowel jonge als oudere, zou moeten worden nageleefd.

 

Gebruik richtingaanwijzers

Het zou echt in de geest van nieuwe chauffeurs moeten geprint worden dat ze bij iedere verandering van richting een signaal moeten geven, zodat het in de dagdagelijkse praktijk een soort instinct wordt. Gevorderde bestuurders zouden eveneens nooit deze meest elementaire rijles mogen vergeten. Vooraleer te draaien moet je steeds een signaal geven : denk eraan, draaien betekent jouw richtingaanwijzers laten werken. Men moet ook altijd even kijken naar de dode hoek over je schouders heen, om het gebied te zien dat je in jouw spiegel niet kan zien. Ook moet men – en ervaren chauffeurs vergeten dat ook wel eens – een teken geven als men van rijvak wisselt. Dus verzeker je ervan dat je de dode hoek controleert, want er kan onmiddellijk achter jou een wagen zijn, die niet altijd zichtbaar is in de spiegel.

 

Let op bij kruispunten

Kruispunten zijn doorgaans de plaatsen waar de meeste ongevallen gebeuren. Vergeet zeker jouw rijlessen niet als je een stopteken nadert – zorg ervoor dat de wagen helemaal tot stilstand komt, kijk dan rechts en links, en kijk nog maar eens rechts en links vooraleer je het kruispunt oversteekt. Bij voorrangtekens, minder je jouw snelheid en hou uw voet op de rem, en rij enkel verder als het zeker is dat er geen enkele andere wagen voorbij komt.

 

Oefening baart kunst

Wanneer rijtechnieken constant en ijverig toegepast worden, wordt het een bepaalde levensgewoonte. Al spoedig is het niet echt meer nodig om steeds maar te denken aan regeltjes en aan hypothetische situaties, omdat als je de dingen doet zoals je het in de rijlessen geleerd hebt, het een instinct wordt. Tijdens de opleiding moeten nieuwe chauffeurs veel praktische manoeuvres oefenen, zoals parallel parkeren, omkeren in drie bewegingen of omkeren met een U-beweging . Zoek parkeerplaatsen en andere lege plaatsen waar je deze manoeuvres kan oefenen en gebruik wegkegels om de nabijheid van andere wagens te simuleren. Herinner je tenslotte na al deze lessen, dat het belangrijkste doel van het volgen van rijlessen ( wat terloops wel meer is dan enkel een rijbewijs kunnen behalen en ermee te pronken bij je vrienden) de openbare veiligheid is, zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers. Goede rijgewoontes en , ik durf bijna zeggen, een ethisch leven leiden hangen af van hoe je de rijlessen ter harte neemt.

 

Mirjam Toet maakt deel uit van het professionele rij-instructeursteam van de de rijschool in Harderwijk, Rijschool MT. Het is hun toegewijde opdracht om begrijpelijke rijlessen te geven aan beginnende chauffeurs en hen bij te staan om de juiste stappen te nemen om de juiste rijvaardigheden, kennis en gedragingen te verwerven.

 

 

http://rijschoolmt.nl

Gerelateerde artikelen

Kies voor een deskundige radiateur reparatie van deze ervaren specialist

Maak een keuze uit diverse soorten wandtegels en vloertegels

Vloerverwarming laten infrezen door een specialist in verwarmingselementen