Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Banden wisselen, wanneer kan je dat het beste doen?

Wanneer je het maximale uit jouw autobanden wilt halen, is het belangrijk om de banden regelmatig te laten wisselen. Een nieuwe set autobanden heeft namelijk vele voordelen.

Een nieuw stel banden zorgt ervoor dat de auto beter op de weg ligt, waardoor je een stuk comfortabeler en zuiniger rijdt. Daarnaast zorgt een nieuw stel banden er ook voor dat de banden minder snel slijten. De banden slijten namelijk sneller op een niet-aangedreven as. Laat je de banden regelmatig wisselen, dan heb je langer plezier van de banden. Banden wisselen is dus belangrijk, maar wanneer kun je dit het beste doen? Welke soort banden zijn er?

Voorbanden met achterbanden wisselen

Wanneer banden verslijten, kan dit gevaarlijke situaties in het verkeer opleveren. Je kunt ook sneller slippen op een nat wegdek, omdat de banden minder grip hebben. De voorbanden van een auto slijten sneller, omdat de meeste auto’s een voorwielaandrijving hebben. Er wordt geadviseerd om de voorbanden na elke 15.000 kilometer met de achterbanden te wisselen. Zo slijten de banden gelijkmatiger en heb je minder snel kans op gevaarlijke ongelukken. Bij het wisselen van banden wordt er altijd gelet op de profieldiepte van de banden. Hebben de banden een profieldiepte van 1,6 millimeter of minder? Dan mag je hier niet langer de weg mee op en moeten de banden gewisseld worden met een nieuwe set.

Keuze voor all season banden

Ben je vaak op de weg en in koude gebieden en klimaten? Dan is het verstandig om van november tot en met maart winterbanden te laten plaatsen. Daarna kun je deze weer wisselen voor zomerbanden. Heb je geen zin om je banden twee keer per jaar te laten wisselen en heb je geen plek om de andere set banden te bewaren? Ga dan voor all season banden. Deze banden kun je het hele jaar door gebruiken. De all season banden zijn voorzien van veel lamellen. Deze lamellen zorgen ervoor dat de banden een goede grip hebben in de sneeuw of ijzel. Daarnaast zorgen de lamellen ervoor dat de banden minder stijf zijn. Hierdoor blijven de banden op droge of natte ondergronden altijd optimaal presteren. Maak de beslissing op basis van jouw rijgedrag.