Renault1916v
Image default
Mode en Kleding

Alles over Slow Fashion

Slow Fashion is de beweging van het ontwerpen, maken en kopen van kledingstukken voor kwaliteit en duurzaamheid. Het moedigt langzamere productieschema’s, eerlijke lonen, een lagere koolstofvoetafdruk en (idealiter) geen afval aan. Slow Fashion is een bewustwording en benadering van duurzame kleding, die rekening houdt met de processen en middelen die nodig zijn om kleding te maken, met bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Het houdt in dat kledingstukken van betere kwaliteit worden gekocht die langer meegaan en die een eerlijke behandeling van mensen, dieren en de planeet waarderen.

De term Slow Fashion is vrij organisch ontstaan. Hij werd bedacht door Kate Fletcher van het Centre for Sustainable Fashion, in navolging van de slow food-beweging. Net als bij de slow food-beweging zag Fletcher de noodzaak in van een langzamer tempo in de mode-industrie. Slow Fashion verzet zich tegen het fast fashion model dat zo’n 20 jaar geleden opkwam. En het is eerlijk om te zeggen dat Slow Fashion 100% noodzakelijk is, nu merken als H&M jaarlijks 12 ton onverkochte kledingstukken verbranden, ondanks hun voortdurende inspanningen op het gebied van duurzaamheid om de kringloop in de mode te sluiten.

Vóór de industriële revolutie werd eerlijke kleding ter plaatse gekocht en geproduceerd. Mensen kochten duurzame kledingmerken die hen lang van dienst kon zijn of maakten zelf kleding van textiel en grondstoffen die zij tot hun beschikking hadden. Kleding weerspiegelde de plaats en cultuur van de mensen die ze droegen.

De hedendaagse Slow Fashion heeft een aantal van deze oude manieren weer in beeld gebracht. Slow Fashion moedigt ons aan om minder vaak kleding van hogere kwaliteit te kopen, die op duurzamere wijze is gemaakt. Het legt ook de nadruk op de kunst van het kleding maken en viert de vaardigheden van de ambachtslieden die de kleding maken.

“Slow fashion” is een trendy term in veel retailkringen. De geschiedenis, het gewicht en het belang van de Slow Fashion Movement bewijst dat het veel meer is dan een trend – het is een blijvende trend en kan de basis leggen voor de toekomst van de mode.