Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Rijlessen in Haarlem tijdens de corona crisis  

Is het nog wel mogelijk om rijlessen te volgen in deze corona crisis? Hoe moet dat dan met afstand in de lesauto? Moet ik dan een mondkapje op tijdens het lessen? Krijg ik wel dezelfde soort lessen als ‘normaal’? Allemaal vragen die je nu misschien wel hebt als je nadenkt over het gaan volgen van autorijlessen in Haarlem om zo je rijbewijs te gaan halen.

Rijles volgen in coronatijd

De autorijlessen kunnen gewoon doorgaan. In een auto mogen meer dan twee personen zitten dus daarmee ben je niet in overtreding tot een van de maatregelen en regels. Houd je op de rijschool en het oefenterrein aan de volgende maatregelen: Houd minimaal anderhalve meter afstand tot andere personen op het oefenterrein, op straat of in de rijschool. Hoest en nies aan de binnenkant van je elleboog, Schudt geen handen en was je handen voor en na de les met water en zeep. 

Bescherming in de auto

De overheid heeft het advies te geven om in de auto tijdens de rijlessen een niet- medisch mondkapje te dragen. Ook wordt er voor elke les een gezondheidscheck uitgevoerd.

In het geval je om medische redenen geen mondkapje kan dragen, omdat je bijvoorbeeld een longziekte hebt. Dan leg je aan de examinator of de instructeur uit waarom je geen mondkapje draagt tijdens de rijles of het examen. 

Verplichting van het mondkapje is mogelijk door de rijschool

Een rijschool heeft de mogelijkheid om zelfstandig het dragen van een mondkapje te verlichten in een lesauto. Op de auto’s van deze scholen kan je de sticker ‘mondkapje verplicht’ vinden. Als leerling moet je dan zelf in een mondkapje voorzien. Controleer dus altijd even of je rijschool ook het dragen van een kapje verplicht voordat je les begint.

Wat wij als rijschool in Haarlem nog meer doen

Bij aanvang van de les vraagt de rijinstructeur aan de leerling door middel van een vraaggesprek hoe de gezondheid van de leerling is. Voorafgaand aan de les kan de instructeur de auto luchten en waar mogelijk desinfecteren, denk hierbij aan de plekken die veel aangeraakt worden zoals het stuur, de versnellingspook, het dashboard en de stoel. In de rijschool kan gedacht worden aan de balie, deurklinken, tafels, stoelen, bestek en servies en dergelijke.

Het afnemen van het rij- examen door het CBR

Het CBR neemt nog theorie-examens en praktijkexamens af. Hieronder vallen ook de tussentijdse toetsen en rijtesten. Daarin is dus niets gewijzigd. Wel wordt er van de examenkandidaten gevraagd om alle basisregels in acht te nemen. Dat betekent dus: minimaal anderhalve meter afstand houden en de instructies van de examinatoren van het CBR opvolgen. Daarnaast ben je vanzelfsprekend zelf niet ziek en ook je huisgenoten zijn gezond. Ook ben je niet korter dan 10 dagen geleden in een land geweest waar op dat moment code oranje gold. Voor meer informatie kan je terecht bij de website van het CBR of de rijinstructeur kan je ook van alle informatie voorzien.

In sommige gevallen zijn de theorie-examens langer geldig. Kijk hiervoor op de website van de Rijksoverheid of dit ook in jouw geval geldt.

Kortom, is het mogelijk om rijlessen te volgen in coronatijd? Jazeker als we ons me elkaar aan de geldende afspraken houden.

https://rijschoolverkeerskunde.nl/