Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Op zoek naar een nieuwe Renault Zoe laadpaal?

Dit artikel gaat over een privé laadpaal voor een nieuwe Renault Zoe. Als u op zoek gaat naar zo’n laadpaal, waar moet u dan op letten? We geven hier enige nuttig informatie daarvoor. In plaats van laadpaal gebruiken hier ook wel de woorden laadpunt en thuislader. Het woord laadpaal dient niet altijd letterlijk te worden genomen. We hebben het ook over de zogenoemde wallbox. In dat laatste geval wordt de lader niet aan een paal gemonteerd, maar aan een muur.

Laadpaal of wallbox?

De plaatsing van een wallbox is vaak goedkoper dan van een laadpaal. Dat kan een rol spelen. Maar ook belangrijk is, hoe u uw Renault Zoe ten opzicht van het laadpunt wilt parkeren. De Zoe wordt aan de voorkant geladen. U wilt het laadpunt daarom liefst dicht bij de neus van de auto hebben, want dan heeft u geen lange laadkabel nodig. Dat kan geld besparen en de laadkabel kan minder in de weg liggen. Het kan daarom voorkomen dat het beter is om uw auto anders te parkeren dan u gewend bent of van plan was te doen, als u nog geen auto had. Als u uw Renault Zoe ook aan een openbare laadpaal wilt kunnen opladen, dan zal de laadkabel lang genoeg moeten zijn, om dat mogelijk te maken. In Nederland hebben de openbare laadpalen een type 2 kabelaansluiting. Het ligt daarom voor de hand dat ook uw privé laadpunt een type 2 aansluiting heeft.

Waarom een privé laadpaal?

De organisatie Milieu Centraal heeft berekent dat u meer geld kwijt bent aan benzine of diesel voor een auto met brandstofmotor, dan aan het laden van een elektrische auto. Dat gaat op als u openbare laadpalen gebruikt, een privé laadpunt of een combinatie van die beide. De laadkosten zijn met een privé laadpunt de laagste. Dat alleen is al een goede reden om een privé laadpaal aan te schaffen. Maar er is ook nog een andere reden. Een privé laadpaal staat altijd tot uw beschikking. U hoeft dus niet in een rij te wachten. U kunt uw auto gedurende de nacht opladen en dan kunt u ‘s morgens met een volle accu de weg op. Dankzij de toenemende actieradius van moderne elektrische auto’s hoeft u wellicht de rest van de dag niet meer bij te laden. De fabrikant geeft aan dat de gemiddelde actieradius van de Renault Zoe 377 km is.

Laadpunt voor een Renault Zoe

Renault geeft op hun website aan dat als de elektrische installatie het toestaat, een 11 kW laadpunt zou kunnen worden gebruikt. Dan laadt u uw Renault Zoe in zo’n 6 uur volledig op. Als er meer tijd beschikbaar is, dan kan ook een 3,7 kW laadpunt worden gekozen. De Zoe kan met 3 fasen worden geladen. Uw netaansluiting in huis dient dan ook 3 fasen te hebben. We praten dan over een sterkstroomaansluiting. Ook de capaciteit van uw netaansluiting dient voldoende te zijn. Nieuwbouwhuizen zijn tegenwoordig vaak voorzien van een netaansluiting met 3 fasen (3 x 25A). Dan kunt u een 11 kW laadpunt laten plaatsen of anders een van 7,4 kW. Op onze website vindt u de gewenste thuisoplader.

https://www.accu-machine.nl/laadpalen/per-automerk/laadpaal-voor-renault/renault-zoe/