Renault1916v
Image default
Fotografie

Leer meer over de geschiedenis van Nederland met foto’s uit de Tweede Wereldoorlog

De foto’s uit de Tweede Wereldoorlog van stichting Spaarnestad Photo vertellen je alles wat je wilt weten over Nederland in oorlogstijd. Op het gebied van pers- en documentaire fotografie heeft deze stichting met haar 13 miljoen foto’s de grootste collectie in Nederland. Heb jij affiniteit met de geschiedenis van Nederland vanaf 1867 of wil je historisch onderzoek doen aan de hand van foto’s uit de Tweede Wereldoorlog? Breng dan een bezoek aan de stichting in het Nationaal Archief in Den Haag en bekijk de collectie of volg het lesprogramma van Archive 2.0: ResearchLab

Historische foto’s zeggen meer dan duizend woorden

Ontdek het verleden van Nederland met de fotocollectie van Spaarnestad Photo. Foto’s bieden je de mogelijkheid om de emoties en de sfeer te beleven die er in het bevroren beeld van de foto zijn geweest. Ze zijn als het ware gevangen in de foto. Foto’s werken als een soort tijdmachine die je naar het bevroren moment brengen. Je voelt wat de mensen voelden en ervaart wat zij ervaarden. Je voelt de verschrikking en het verdriet die foto’s van Tweede Wereldoorlog met zich meedragen en je voelt de vreugde op sinterklaas foto’s. Daarnaast geven foto’s je ontzettend veel informatie over de tijdsperioden waarin de foto genomen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klederdracht, architectuur en het vieren van tradities.

Een lesprogramma voor mensen die het archief in willen duiken

Wil je onderzoek doen dat verder rijkt dan Wikipedia en Google gebruiken en heb jij affiniteit met het archief? Dan is het lesprogramma van Spaarnestad Photo Archive 2.0: ResearchLab iets voor jou! Archive 2.0: ResearchLab is speciaal ontwikkeld door docenten Hbo-studenten en de stichting om studenten te inspireren en uit te dagen om de rijkdom van de fotocollectie te ontdekken. In het programma krijg je toegang tot origineel historische materialen en documenten uit de twintigste eeuw. Verder krijg je inzichten en verdieping over het historische perspectief van de foto’s en het andere materiaal.

https://spaarnestadphoto.nl/