Renault1916v
Image default
Mode en Kleding

Jouw beste stoffengids bij het uitkiezen van een bruidsjurk

Ben je aan het shoppen voor je bruidsjurk en begrijp je niet waar verkoopsters het over hebben als ze je proberen te overdonderen met dure woorden als ‘organza’, ‘taft’, ‘mikado’, of jawel ‘mousseline’ (en neen, niet de saus)? Geen nood, als je onderstaande gids bovenhaalt, kan je de bal terugkaatsen met bijvoorbeeld ‘satin duchesse’. Wij lijsten de meest voorkomende bruidsstoffen en hun eigenschappen even op.

Satijn

Er zijn verschillende soorten satijn maar bij de meest voorkomende is de onderkant mat en de bovenkant sterk glanzend, wat een luxueuze uitstraling geeft. Zijdesatijn is het mooist, satin duchesse het zwaarst en ‘double face’ is glanzend langs beide zijden. Tegenwoordig wordt veel polyester satijn gebruikt.

Satijn is niet hetzelfde als zijde. Zijde is een natuurlijke stof en satijn is een stof die je van garen kan weven.

Organza

Organza is een dunne stof die lichtjes glanst en doorschijnend is. Ze wordt heel veel gebruikt om trouwjurken van te maken, dikwijls in lagen. Hoe meer lagen, hoe donkerder de stof. Organza is licht gesteven mousseline en mousseline is dan weer een zachte, fijn geweven stof van katoen, wol of zijde.

Taft

Taft is een vrij dunne maar wel een stugge stof. Het is de stof die bij bruidsjurken gebruikt wordt om mooie strakke plooien mee te maken. Ze is vaak gemaakt uit zijde, maar kan ook geweven worden van acetaat en polyester. Het is een kostbare stof.

Mikado

Mikado is de perfecte stof als je trouwt in de winter omdat het een relatief zware stof is. Het is een heel mooi materiaal dat hoewel stug, toch verfijnd is. De trouwjurk van koningin Maxima bijvoorbeeld was gemaakt uit Mikado-zijde maar ook online bij JJ’s House vind je jurken uit Mikado.

Tule

Beeld je de tutu van een ballerina in en je begrijpt onmiddellijk wat men bedoelt met tule. Bij bruidskleding wordt vaak ragfijne soft tule gebruikt voor de sluier. De tule in onderrokken en hoepelrokken is dan weer zo dik als kippengaas.

https://www.jjshouse.com/nl/