Renault1916v
Auto’s en Motoren

Hoe gaat het exporteren van een auto in zijn werking?

Stel je voor je gaat naar het buitenland verhuizen en je wil graag je auto exporteren. Of je gaat je Nederlandse bedrijf in het buitenland vestigen en je wil je bedrijfswagen exporteren. Er kunnen diverse redenen zijn waarom mensen of bedrijven kiezen voor het exporteren van een voertuig naar het buitenland. Het exporteren van een voertuig is niet iets wat je zomaar doet. Er komt namelijk veel bij kijken. In dit artikel zoomen we daar op in. 

Wat moet er allemaal geregeld worden?

Bij de export kan je ervoor kiezen om alles zelf te regelen of een professioneel bedrijf in te schakelen. Er moet namelijk veel geregeld worden zoals douanedocumenten, certificaten, nieuw kenteken en verzekeringen. Het regelen van deze documenten is alleen niet zo simpel. Naast deze documenten heb je ook een EORI-nummer nodig, zonder dit nummer is het niet mogelijk om te gaan exporteren. 

 

Het belangrijkste is dat je weet wat voor documenten er allemaal nodig zijn zodat je ook zelf inzicht hebt in de vraag of je het zelf kan regelen. 

 

Verder moet je ook inzichtelijk hebben welke regels er per land gelden als het komt op exporteren. Bovendien is het ook goed om te weten wat de gewoontes en cultuur is van het land. Dit is goed om te weten als je met je bedrijf gaat exporteren. 

Welke documenten zijn nodig?

Er zijn verschillende documenten die nodig zijn zoals een exportdocument en een douanedocument. Beide verschillen van elkaar, maar het is belangrijk om ze beide te hebben. Een exportdocument bestaat uit papierwerk over de belastingen die eventueel betaald moeten worden en om de importheffing bespreekbaar te maken. Een douanedocument gaat over het Btw-tarief dat betaald moet worden. Er zijn drie verschillende soorten douanedocumenten. Let op bij het aanvragen welk document je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de exportdocumenten. 

 

Zelf exporteren of uitbesteden?

Als je voor het eerst gaat exporteren naar het buitenland kan het een beetje zoeken zijn wat je allemaal moet regelen. We raden daarom aan om sowieso hulp in te schakelen van een professional. Al vraag je eerst om advies over welke documenten je nodig hebt. Het kan nooit kwaad om advies te vragen of de gehele export de eerste keer uit te besteden. 

{{External-image}}

 

https://www.car-go.nl/export/