Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Alles wat je wil weten over chiptune

Je kunt enorm veel aanpassingen maken aan je auto. Van het verwijderen van je middendemper tot aan het wrappen van je gehele auto, en ook het zwart maken van accenten is een populaire optie. Wij snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is je auto chiptunen een uitermate geschikte optie als je aanpassingen wil maken aan je auto. Met een gemakkelijk en kort proces kun je al heel veel doen. Wij vertellen je alles over chiptunen in deze blog. Nadat je dit gelezen hebt, is de kans dat jij je auto laat chiptunen heel groot. Probeer je nog maar eens in te houden!

Wat is chiptunen?

In Europa heeft men veel veiligheidseisen gesteld aan allerlei soorten producten. Dit geldt ook voor auto’s. Hoewel de Europese Unie en de lidstaten dit niet verplicht hebben gesteld, hebben autofabrikanten bepaalde veiligheidsmarges geïmplementeerd in de auto. De veiligheidsmarges zijn ervoor om te zorgen dat, ook bij slechte omstandigheden (zoals slechte brandstof, te weinig motorolie en ga zo maar door) een auto nog kan blijven draaien. Gelukkig hebben wij in Europa, en in Nederland al helemaal, niet echt slechte brandstof. 

 

Ook de motorolie op pijl houden is hier heel normaal en écht slechte omstandigheden zullen zich niet snel voordoen. Daarom worden die veiligheidsmarges nogal weleens met een korreltje zout genomen; en terecht! Door middel van chiptunen worden deze veiligheidsmarges ietsje opgerekt. Hierdoor gaat je auto beter presteren. Hij zal in staat zijn om bijvoorbeeld harder op te trekken. Dit allemaal binnen de wet- en regelgeving en zonder schade aan de auto! 

Hoe werkt chiptunen? 

Chiptunen is niet iets wat je zomaar even in je garage thuis doet. Je zult hier apparatuur, maar bovenal de nodige kennis voor moeten hebben. Specialistische bedrijven beschikken over beide en daarom zul je er altijd verstandig aan doen om dit bij hen te laten doen. Maar hoe werkt tunen dan eigenlijk? Nou, dan moeten we je het een en ander uitleggen. 

 

Elke auto beschikt over een ECU, de ‘regelaar’ van je brandstofinjectie, luchttoevoer aan de brandstof en de ontsteking. Dit uit zich in dat je gas kunt geven, dat de motor de juiste hoeveelheid toeren draait, dat er genoeg brandstof naar de motor toe gaat en nog meer. De chips die die informatie verzamelen die maken dat dit mogelijk is, bevatten voorgeschreven procedures van de autofabrikant. Bij het chippen wordt deze informatie vervangen door betere, geoptimaliseerde informatie. Dit zorgt ervoor dat de auto beter presteert. 

Moet je chiptunen?

Je moet natuurlijk nooit iets, ook niet chiptunen. Toch is het zeer aan te raden als je enigszins een autoliefhebber bent. Het is namelijk zo dat chiptunen een enorme ervaring toevoegt aan je auto. Het stelt je in staat harder op te trekken, je wordt meer in je stoel gedrukt en ga zo maar door. Kortom; het zorgt voor een veel meer sportieve ervaring. Dit is natuurlijk onmisbaar als je sportief rijden en auto’s in hun geheel een beetje leuk vindt.

Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een prachtige Audi? Overleg dan de mogelijkheden Audi chiptuning specialist