Renault1916v
Image default
Boeken en Tijdschriften

Zelf een boek maken: de verschillen tussen vroeger en nu

Steeds meer kiezen schrijvers er voor zelf hun boeken uit te geven. In vergelijking met vroeger is dit gemakkelijker dan ooit. Je hebt nu veel meer mogelijkheden, onder meer dankzij de uitvinding en evolutie van het internet. Mensen kunnen nu het maken van je boek zelfs financieren via crowdfunding. Daarnaast kun je een beter publiek bereiken via het web. Vroeger waren er echter ook genoeg schrijvers die zelf een boek maakten. Wat zijn de verschillen tussen zelf een boek maken vroeger en nu?

Vroeger een boek maken

Schrijvers zijn er al eeuwenlang. Toen boeken gepubliceerd begonnen te worden, waren het vooral de rijken die schrijvers konden worden. Vooral kinderen van rijke lui hadden de mogelijkheden om schrijver te kunnen worden. Menig schrijver kwam dan ook van adel. Pas eind 19e/ begin 20e eeuw zie je dat schrijvers niet meer per se tot de aristocratie hoefden te behoren om een kans te maken. Tijdens deze periode kreeg het volk ook steeds meer kansen om hun hogere opleiding te volgen. Tijdens de jaren ’50 en ’60 zie je pas echt dat schrijver vanuit het volk gaan komen. Het is dus niet alleen meer een vak voor rijke lui. Echter waren de uitdagingen in die tijd nog altijd groter dan nu. Ten eerste diende je te beschikken over een typemachine. Daarnaast heb je tijd nodig. Vaak was het dan ook zo dat schrijvers schreven nadat ze thuis kwamen van hun echte baan. Je moest wat over hebben om schrijver te kunnen zijn. Daarnaast waren deze schrijvers meer afhankelijk van een uitgever dan schrijvers nu. Zonder uitgever waren er simpelweg niet de monetaire middelen om een boek op grote schaal uit te geven. Tenzij je zelf rijk was.

Een boek zelf uitgeven voor het internet

Eigenlijk was een boek zelf uitgeven vrijwel onnodig voor schrijvers die niet over veel geld beschikten. Zonde, want zo is een hoop schrijftalent onontdekt gebleven. Schrijvers waren vroeger vele malen afhankelijker van uitgevers in vergelijking met nu. Je kwam er simpelweg niet tussen zonder uitgever, tenzij je over veel geld beschikte. Gelukkig veranderen tijden en is het nu als schrijver dé tijd om boeken zelf uit te geven.

Zelf een boeken maken: zelf uitgeven is eenvoudiger dan ooit

Het internet is van groot belang geweest voor schrijvers die hun boeken zelf uitgeven. Hierdoor konden zij een groter publiek bereiken. Tevens is het mogelijk om gebruik te maken van een online drukkerij voor het laten drukken van je boek. Alles is meer bereikbaar. Bovendien is zelfs de financiering van je boek mogelijk via methodes zoals crowdfunding. De mogelijkheden zijn er om als schrijver zelf je boek uit te geven. Maar pak je ze ook aan?