Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Het effect van je autotype op de berekening van je autoverzekeringspremie

Veel verschillende factoren hebben invloed op de hoogte van je autoverzekeringspremie. Denk hierbij aan het aantal schadevrije jaren dat je hebt, de waarde van je auto, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en zelfs je postcode. Wat niet veel mensen weten, is dat ook je autotype en het merk van je auto invloed hebben op de hoogte van je verzekeringspremie. Wil je weten hoe dit precies zit? Lees dan snel verder!

De invloed van jouw autotype op je autoverzekeringspremie

Zoals gezegd hebben zeer veel verschillende factoren invloed op de hoogte van jouw autoverzekeringspremie. Verzekeringsmaatschappijen houden bij het bepalen van hun verzekeringspremie rekening met zoveel mogelijk relevante factoren, omdat zij zo goed mogelijk de kans op eventuele schade willen inschatten. Wat blijkt nu? Bij bepaalde autotypes en merken is de kans op schade groter dan bij andere autotypes en automerken!

Verzekeraars weten dat autotypes en merken invloed hebben op de kans op schade, doordat zij ongelooflijk veel data tot hun beschikking hebben. Deze data halen zij uit hun eigen overzichten van verzekerde auto’s en gemelde schadegevallen. Zo blijkt uit data bijvoorbeeld het volgende:

  • De bezitters van een Tesla claimen in verhouding veel schade. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door een aantal factoren. Zo zijn Tesla’s relatief stil, waardoor hier meer ongelukken mee gebeuren. De reparatiekosten zijn bovendien hoger, doordat een Tesla een relatief complexe elektrische auto is.
  • Een Volkswagen Golf wordt in verhouding vaak gestolen. Een Volkswagen Golf is een van de meest gestolen autotypes. Een Volkswagen Golf wordt bijvoorbeeld veel vaker gestolen dan een Renault Clio. Om dit risico af te dekken, rekent de verzekeringsmaatschappij een hogere autoverzekeringspremie voor een Volkswagen Golf dan voor een Renault Clio.

Goedkope autoverzekeringen

Ben je op zoek naar een autoverzekering, dan is het slim om gebruik te maken van een vergelijkingssite zoals www.poliswijzer.nl/autoverzekering. Op deze website verkrijg je namelijk in een oogopslag inzicht in verschillende autoverzekeringen. Zo kan je zelf op zoek naar de goedkoopste autoverzekering voor jouw autotype. Je ziet op de website www.poliswijzer.nl/autoverzekering/goedkope-autoverzekering dat je ook je kenteken moet invullen. Door het invullen van je kenteken weten autoverzekeringen welk autotype van welk merk jij hebt. Zo kunnen ze deze informatie gebruiken om jouw verzekeringspremie te berekenen.

https://www.poliswijzer.nl/