Renault1916v
Image default
Zakelijke dienstverlening

Alles wat je moet weten over veevoer

Veevoer is het voer dat bestemd is voor vee. Het is bedoeld (en soms ontworpen) om bij te dragen aan een goede groei van de dieren. Er zitten daarom voldoende voedingsstoffen in, allemaal in de juiste hoeveelheden en verhoudingen, waarnaast supplementen gegeven kunnen worden. Krachtvoer bestaat vaak uit voedingsmiddelen die wij zelf ook eten, bijvoorbeeld graan, soja, maïs en tarwe. Deze zijn allemaal tot brokken gemaakt zodat het vee het gemakkelijk kan eten. Brijvoer is veevoer met een hoog vochtgehalte.

Wat is veevoer

Onder veevoer worden alle soorten voer voor vee verstaan: ruwvoer (hooi, stro, etc.), krachtvoer (mengvoer, een mix van verschillende ingrediënten) en brijvoer (voer in vloeibare vorm). Vroeger werden er voor krachtvoer vooral restproducten gebruikt uit verschillende industrieën zoals die van de granen en oliezaden. Dit mocht niet gemengd verkocht worden en dus moest de boer het zelf mengen.

Ruwvoer moet lang houdbaar zijn, zodat het ook ’s winters ingezet kan worden. Ruwvoer is bijna niet verwerkt en heeft een hoog drogestofgehalte (ds). Het is ligt dichtst bij het natuurlijke dieet van vee en zorgt ook voor een goede werking van het verteringsstelsel van het dier. Brijvoer is veevoer waarvan het vochtgehalte zeer hoog ligt. Hierin worden vaak producten zoals granen verwerkt en daarnaast ook vloeibare producten van bijvoorbeeld aardappelen en melk. Met brijvoer krijgen de dieren energie en voedingsmiddelen binnen.

Waar komt veevoer vandaan

Waar het veevoer vandaan komt is vaak onduidelijk. Gaat het om ruwvoer, dan wordt dit meestal door de boeren zelf geproduceerd in de zomer, mits deze genoeg land heeft. Zo niet, dan is er altijd wel een boer in de buurt te vinden die wat over heeft en dit aan hem kan verkopen. Waar het geproduceerde veevoer vandaan komt is moeilijk te zeggen. Er worden namelijk ingrediënten in gestopt die in Nederland vaak niet verkrijgbaar zijn. Meestal worden de ingrediënten uit het buitenland gehaald.

Hoe wordt veevoer gemaakt

Ruwvoer wordt ’s zomers van het land gehaald. Het is daarbij belangrijk dat de omstandigheden goed zijn: het moet goed weer zijn want het is belangrijk dat het droog en warm is. Op die manier kan hooi of stro gemakkelijk opgerold worden tot een baal, zonder dat hier later in het jaar schimmel in kan ontstaan.

Krachtvoer en brijvoer zijn beide typen voer dat geproduceerd wordt: er worden ingrediënten voor gebruikt (sojabonen, maïs, koolzaad, bieten en meer), welke allemaal vermalen worden in een grote machine. Dit wordt vervolgens samengeperst tot brokken. Brijvoer wordt aangemengd in een tank, waar vochtige producten zoals aardappelen en melkproducten worden gebruikt. Het resultaat wordt vervolgens via een buizensysteem onder druk naar de dieren toe gepompt.

Veevoer of veevoeder

Wanneer je op zoek gaat naar voed voor je vee, kun je soms ‘veevoer’ tegenkomen, maar ook ‘veevoeder’ wordt gebruikt. Beide woorden betekenen echter precies hetzelfde: voedsel dat bestemd is voor dieren. ‘Veevoeder’ is een oud woord en stamt uit de jaren 1800, maar het wordt nog steeds gebruikt. Het kan ook als werkwoord gebruikt worden: ‘voederen’ in plaats van ‘voeren’.

 

https://www.de-heus.nl