Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Je auto voorbereiden op de herfst doe je zo

De zomer is officieel afgelopen. Nu is het herfst. De tijd van de laagstaande zon en veel regen is aangebroken. Op landelijke wegen wordt het soms verraderlijk glad omdat er steeds meer herfstbladeren liggen. Daarom wordt het tijd om – als je dat nog niet hebt gedaan – je auto op de herfst voor te bereiden. Maar hoe doe je dat? En hoeveel geld ben je daar aan kwijt? Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van een distributieriem vervangen? In dit artikel helpen we jou je auto voor de herfst klaar te stomen.

​​Waar moet je in de herfst extra aandacht aan besteden?

Bij de aanvang van de herfst is het verstandig om extra op de volgende zaken te letten:

  • Bandenspanning: een te lage bandenspanning resulteert in een hoger brandstofverbruik en versnelde slijtage van de banden. Bovendien wordt remmen op gladde wegen bemoeilijkt als de bandenspanning te laag is;

  • Verlichting: aangezien het eerder donker wordt en er vaker regen en mist voorkomt, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent in het verkeer;

  • Ruitenwissers: het weer verslechtert in de herfst, dus je ruitenwissers moeten in staat zijn om hun taak adequaat uit te voeren. Verwijder alle herfstbladeren voordat je de auto instapt en houd goed in de gaten of je ruitenwissers aan vervanging toe zijn.

  • Winterbanden: zodra de temperatuur regelmatig onder de 7°C zakt, is het tijd om je zomerbanden op te bergen en winterbanden onder je voertuig te monteren.

Natuurlijk is het ook verstandig om zelf de koelvloeistof en het oliepeil in de gaten te houden.

Weer en verkeer

In de herfst zijn er diverse weersomstandigheden waarmee je rekening moet houden. Bij mist is het cruciaal om je snelheid te verminderen, voldoende afstand te bewaren tot andere weggebruikers en ervoor te zorgen dat je mistlampen correct functioneren.

Bij wateroverlast loop je het risico van aquaplaning, waarbij je banden plotseling grip verliezen op het wegdek. In zo’n geval dien je geleidelijk het gas los te laten, de koppeling in te trappen en het stuur recht te houden. Tijdens een storm kunnen er eveneens gevaarlijke situaties ontstaan, vooral door windstoten. Het is essentieel om het stuur stevig met twee handen vast te houden, rustig te rijden en thuis te blijven als je niet absoluut de weg op hoeft.

Laat auto-onderhoud uitvoeren bij Carteam

Wil jij zeker weten dat je auto helemaal klaar is voor de herfst? Dan is het goed om bij een garage langs te gaan voor een grondige inspectie. Voor al je onderhoud raden wij de garages van Carteam aan. En ga je toch naar de garage, dan kun je meteen alle kleine kwaaltjes die je hebt opgemerkt laten controleren. Valt het je bijvoorbeeld op dat je remmen piepen bij zacht remmen? Dan kunnen de monteurs van Carteam dat oplossen. Dit is hét moment voor auto-onderhoud bij Carteam!