Renault1916v
Image default
Bedrijven

De verschillen tussen zomer- en winterbanden

De namen van beide soorten banden geeft het waarschijnlijk al weg: zomerbanden worden gebruikt in de zomer, terwijl je op winterbanden rijdt in de winter. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee typen banden, waardoor je ze met moet afwisselen door de seizoenen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen die er zijn tussen zomer- en winterbanden.

Het verschil in profiel

Bij het volgen van rijlessen Maastricht wordt je vast aangeleerd om goed te kijken naar het profiel van de banden voordat je de auto instapt. Zo zie je of je nog genoeg grip op je banden hebt om veilig te kunnen blijven rijden. Maar wat is het exacte verschil in profiel tussen winter- en zomerbanden? Het meest duidelijke verschil tussenbeide is de aanwezigheid van zogenaamde ‘lamellen’ bij de winterbanden. Dit zijn een soort kleine groefjes in de profielblokken van de band. Deze zorgen voor meer grip op de weg als je remt of accelereert. Ook geven ze extra stabiliteit voor in de bochten. Dit kan gebeuren omdat de lamellen zich als het ware vervormen, waardoor ze zich vastgrijpen aan het wegdek. Hierdoor krijg je extra grip met deze banden.

Verschillende remweg zoals geleerd bij rijlessen Maastricht

Als je rijlessen Maastricht hebt gevolgd, dan heb je vast wel eens gehoord dat je een bepaalde remweg hebt. Dit betekent de afstand die de auto nog af zal leggen als je flink hard op de rem zou stappen. Bij zomerbanden is deze remweg vaak enkele meters langer dan bij winterbanden, wat ook uit te leggen is door het verschil in grip dat bestaat tussen beide soorten banden. Daarnaast spelen de beginsnelheid, het weer en het wegdek hierbij ook een rol. Zo zal je bijvoorbeeld op een nat wegdek een langere remweg hebben dan op een droog wegdek.

https://cordewenerscholing.nl/