Renault1916v
Image default
Woning en Tuin

Waarop moet je letten bij het kopen van kachelpellets?

Als je een pelletkachel in bezit hebt, weet je dat er veel verschil zit in de goede pellets voor kachel. Daarbij is kwaliteit een cruciaal aspect. Het is vervelend als de pellets kwalitatief niet in orde zijn, omdat dit onder andere kan zorgen voor schade aan je kachel. Ook zorgt het voor viezigheid, zoals roetaanslag. Wellicht is het je vaker dan je lief is gebeurd dat je weer de verkeerde pellets hebt gekocht. Dit kan voor een hoop ergernis en ongemak zorgen. Gelukkig is er een oplossing voor, maar dat vergt een paar goede ogen en het een en ander aan informatieverwerking. Het is het echter allemaal waard.

De punten op rij

Als je goede kachelpellets wil, let dan allereerst op de volgende dingen:

–      De verbrandingswaarde

–      De aswaarde

–      De vochtwaarde

Deze punten staan meestal vermeldt op de achterkant van de zak die je aanschaft. De verbrandingswaarde geeft de hoeveelheid kilowattuur per kilo pellets aan. De vochtwaarde gaat om het percentage vocht dat in de pellets zit en de aswaarde is dus de hoeveelheid as die overblijft na het branden. Als er veel as overblijft, kun je er op rekenen dat er een boel aan de binnenkant blijft kleven. Dat wil je voorkomen. Je wil dus een lage aswaarde hebben. De vochtwaarde is het liefst niet hoger dan 10%. De warmtewaarde is liever juist wat hoger.

Hoeveel betaal je voor een goede zak pellets?

De beste kachelpellets hebben een keurmerk. Dat keurmerk is een Europese normering voor de pellets. De meeste houtpellets zijn te koop in zakken van 10 tot 15 kilo. De gemiddelde prijs ligt rond de 250 à 300 euro. Goedkopere pellets bevatten meestal onwenselijke bindmiddelen. Goedkoop is dus duurkoop in het geval van kachelpellets. Je kunt beter meer betalen en fijne pellets hebben, zo weet je dat je kachel een stuk langer mee gaat en dat is op lange termijn uiteraard ook goedkoper.