Renault1916v
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe kan je nu precies de beste brommerverzekering afsluiten?

Ongeacht over welk gemotoriseerd voertuig je precies beschikt geldt in Nederland de verplichting om een zogenaamde WA-verzekering af te sluiten. Dit is dus niet alleen het geval bij een auto en een motor, maar ook bij bijvoorbeeld een brommer. Het afsluiten van de brommerverzekering kan eveneens gebeuren op meerdere manieren. De eenvoudigste verzekering is de WA-verzekering. Je kan echter ook kiezen voor één van de meer uitgebreide verzekeringen die er bestaan. Ga jij ook een brommer kopen of heb je er al één gekocht en wil je graag ontdekken welke verzekering voor jou nu precies de meest interessante keuze is? Dan helpen we je daar graag bij hier op deze pagina!

Tip 1: Wat zijn de uitgangspunten voor je brommerverzekering?

Voordat je op zoek gaat naar de voor jou meest geschikte brommerverzekering dien je altijd eerst even voor jezelf het één en ander op een rijtje te zetten. Wat nu precies de beste verzekering is voor je brommer is in de praktijk namelijk sterk afhankelijk van verschillende factoren. We maken op dit vlak een niet onbelangrijk onderscheid tussen bijvoorbeeld dure en goedkope brommers. Heb je ervoor gekozen om een gloednieuwe, dure brommer te kopen? Dan is de kans zeer groot dat je deze beter zal willen laten verzekeren dan wanneer je zou kiezen voor een voordelig tweedehands exemplaar. Niet alleen de waarde van je brommer is een belangrijk element om rekening mee te houden. Daarnaast moet je ook altijd even kijken naar het aantal kilometers die je gaat afleggen. 

Voor veel mensen geldt dat hun brommer het belangrijkste vervoermiddel is waarover ze beschikken. Dit zorgt er in de praktijk logischerwijs voor dat men eerder zal kijken in de richting van een WA+ beperkt of een WA+ volledige casco dekking. De WA-verzekering is dan ook in principe alleen maar geschikt voor mensen die een voordelige brommer hebben aangekocht waar ze eigenlijk eerder sporadisch mee rijden. In ieder geval mag het duidelijk zijn, evalueer in eerste instantie even grondig je situatie voordat je daadwerkelijk een brommerverzekering af gaat sluiten.

Tip 2: Vergelijk de dekkingen van de verschillende brommerverzekeringen

De WA-verzekering voor een brommer verschilt op vlak van dekkingen aanzienlijk ten opzichte van bijvoorbeeld de WA+ beperkt casco en de WA+ volledige cascoverzekeringen. Dat spreekt voor zich. Het is slechts mogelijk om voor jezelf te bepalen wat nu echt de beste optie is voor jou op het ogenblik dat je even grondig de verschillende dekkingen tegenover elkaar gaat afwegen. Voor heel wat mensen geldt dat een dergelijke vergelijking meteen duidelijkheid schept. Het mag dan ook duidelijk zijn, je brommer verzekeren doe je nooit zonder in eerste instantie even te controleren welke dekkingen de verschillende verzekeringen nu precies voor jou in petto hebben.

Let op! Sta ook even stil bij de mogelijke extra dekkingen

Zelfs wanneer je ervoor kiest om de allrisk brommerverzekering af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat er nog steeds enkele extra dekkingen aan toegevoegd kunnen worden. Voor veel mensen geldt dat deze extra dekkingen best interessant kunnen zijn. Ook hierbij moet er echter voornamelijk rekening worden gehouden met het gebruik van de brommer. Elke extra dekking die je gaat afsluiten gaat in de praktijk namelijk uiteraard gepaard met een extra premie. Bepaal dus altijd voor jezelf of je daadwerkelijk behoeften hebt aan de extra dekkingen voor je brommerverzekering of niet. 

Tip 3: Vergelijk de kosten bij verschillende verzekeraars 

De premie die je moet betalen voor je brommerverzekering kan aanzienlijke verschillen vertonen afhankelijk van de verzekeraar waar je een beroep op beslist te doen. Voordat je overgaat tot het afsluiten van deze verzekering is het dan ook steevast de moeite waard om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende verzekeraars die een verzekering voor een brommer aanbieden. Een eenvoudige vergelijking kan je namelijk meteen een behoorlijke som geld uitsparen. 

Tip 4: Wat met het eigen risico van de brommerverzekering?

Het eigen risico van de brommerverzekering is er eentje die over een iets ander karakter beschikt in vergelijking met bijvoorbeeld deze die geldt voor de autoverzekering. Dat is het gevolg van het feit dat er niet voor elke brommerverzekering een dergelijk eigen risico wordt gehanteerd. Er zijn dus met andere woorden verzekeraars die helemaal geen eigen risico hanteren voor deze verzekering. Dat lijkt op het eerste zicht natuurlijk zeer interessant. Op het moment dat er sprake is van een schadegeval zal je namelijk niet moeten vrezen voor het bedrag dat je zelf moet ophoesten. Toch is het zo dat er hier ook nadelen aan verbonden zijn waar veel mensen niet bij stil blijven staan.

Het ontbreken van een eigen risico bij de brommerverzekering zorgt er in de praktijk namelijk voor dat de periodieke premie die moet worden betaald niet kan worden gedrukt. Vaak is dat wel mogelijk door er bijvoorbeeld zelf voor te kiezen om het eigen risico te verhogen. Wanneer er geen sprake is van een eigen risico kan dat echter doorgaans niet. Het spreekt voor zich dat je hier in de praktijk wel absoluut zeker rekening mee zal willen houden. 

Tip 5: Evalueer je brommerverzekering zo nu en dan (opnieuw)

De vijfde en laatste tip heeft betrekking tot het zo nu en dan terug evalueren van je brommerverzekering. Voor menig aantal mensen geldt dat ze ervoor kiezen om een brommerverzekering af te sluiten waar ze vervolgens nooit nog naar omkijken. Dat is echter niet zo interessant. Het is best mogelijk dat je bijvoorbeeld in eerste instantie wou kiezen voor een WA+ volledige cascoverzekering voor je brommer, maar mogelijks is je voertuig inmiddels in die mate verouderd dat deze verzekering niet langer interessant is. Het tijdig opnieuw evalueren van de verzekering waar je voor je brommer over beschikt zorgt ervoor dat je nooit teveel betaalt. 

Hou er op dit vlak overigens ook rekening mee dat de premies bij de verschillende verzekeraars tussentijds kunnen worden aangepast. De verzekeraar die jou enkele jaren geleden het beste aanbod kon doen is tegenwoordig mogelijks niet meer de interessantste partij om een beroep op te doen. Ook dit is uiteraard iets waar je aandacht aan zal willen besteden.

 

https://www.brommerverzekering.nl/