Renault1916v
Image default
Particuliere dienstverlening

Alles wat u moet weten over verschillende soorten funderingstechniek

Fundering is een deel van de constructie van een huis of gebouw en de funderingstechniek bepaalt als het ware hoe deze is aangelegd. Dit kan op verschillende manieren, waarbij de een duurzamer is dan de ander. Basis funderingstechniek is een bedrijf dat zich specialiseert in deze werkzaamheden, in en rondom Amsterdam, met extra service bij funderingsherstel. Er zijn een aantal verschillende soorten fundering die het meest gebruikelijk zijn bij huizen en gebouwen. In dit artikel leest u over deze technieken en hun eigenschappen. Onderscheid hierin wordt gebaseerd op vier factoren:

  • De aard van de constructie
  • Het gewicht van de constructie
  • De samenstelling van de ondergrond
  • De draagkracht van de ondergrond

Een fundering op houten palen

Er wordt meestal gekozen voor een paalfundering wanneer de grond andere soorten niet kan dragen. Via deze palen wordt het gewicht als het ware dieper in de grond gedrukt, waar de ondergrond wel sterk genoeg is om de constructie te dragen. Amsterdam is een voorbeeld van een stad waar veel huizen op houten palen zijn gebouwd. Dit komt omdat de omgeving waterrijk was toen deze werden gebouwd. Nadeel van deze funderingstechniek is dat het niet zo duurzaam is als andere technieken. In de loop der jaren kan het fundament gaan slijten, wat verzakking als gevolg heeft.

Staalfundering

Ondanks de term staalfundering, is deze funderingstechniek niet gebouwd uit staal, maar beton. Staal staat in dit geval voor ondergrond. Deze techniek wordt toegepast bij lichte gebouwen of constructies, met een ondergrond die voldoende kan dragen. In sommige gevallen wordt de draagkracht van de ondergrond extra vergroot door grondverbetering uit te voeren. De ondergrond is verantwoordelijk voor het op zijn plek houden van de fundering.

Vloerplaat

Wanneer de ondergrond niet erg draagkrachtig is, maar wel horizontaal zeer recht, kan een vloerplaat als fundering worden toegepast. Deze plaat is ten minste 30 centimeter dik en bevindt zich over de volledige oppervlakte van de woning. Wanneer de grond niet voldoende recht is, kan scheefstand ontstaan.

Caissonfundering

Deze funderingsmethode is speciaal voor gewichtsverdeling van een gebouw of constructie over grote oppervlakken. Het bestaat uit beton, staal en soms hout. Dit fundament wordt bovengronds gebouwd, waarna vervolgens de grond eronder weg wordt gehaald. Zo zakt de constructie naar de gewenste gronddiepte.