Renault1916v
Image default
Zorg

Wat kun je precies doen tegen een hamstring blessure? Je leest er alles over in dit handige informat

De hamstringspieren zijn een dijbeenspiergroep die zich in het achterste deel van het bovenbeen bevindt en die bij sporters een veel voorkomende plaats van blessures en aanhoudende pijn zijn. De typische gebieden die bij voorkeur geblesseerd zijn, liggen hoger in het dijbeen bij de billen en naar de buitenkant van het been toe. De spieren van de hamstrings hebben geen gewone naam gekregen en behouden hun Latijnse naam: biceps femoris; semitendinosus en semimembranosus. De meest gewonde van deze drie spieren is de biceps femoris.

Fysiotherapie behandelingen kunnen zeker helpen bij een hamstring blessure

Het eerste doel van fysiotherapie voor een letsel van een gematigd niveau zou zijn om de mate van lokale zwelling te beperken en de pijn en de ontsteking van de weke delen te verminderen. Fysio’s gebruiken in deze gevallen de PRIJSprincipes: Bescherming van de beschadigde weefsels om te voorkomen dat verdere schadelijke spanningen worden toegepast; Rust van normale activiteit en sport om het genezingsproces te laten doorgaan; IJs in 20 minuten barsten om de ontsteking en pijn te controleren; Compressie over het beschadigde gebied met elastische wikkels; Hoogte van het deel is niet eenvoudig vanwege de locatie en dat de patiënt zijn knie gebogen wil houden. Bekijk altijd verschillende fysiotherapie praktijken. Woon je bijvoorbeeld in Eindhoven? Zoek dan op fysiotherapie Eindhoven om direct te zien waar een behandeling mogelijk is. 

Allereerst wordt bepaald hoe erg de hamstring blessure is

Een gradatie van ernst wordt toegepast op hamstring blessures om de diagnose en behandeling te ondersteunen. Een graad 1 blessure heeft betrekking op enkele beschadigde spiervezels, maar een relatief lichte belasting.

Bij een graad 2 blessure is er sprake van een matige belasting van de spier met een beoordeelbaar verlies van spierkracht en bij een graad 3 blessure is er sprake van een volledige spierscheur of een scheur van de musculotendineuze eenheid. Blessures komen vaker voor bij de pees- en spierverbinding in de bovenste delen van de spier, hoewel de pees-spierverbinding van de biceps femoris veel korter is. Letsels aan de pezen zelf komen zelden voor, tenzij er al een bepaalde pathologie bestaat.

Waar precies zit de hamstring in het lichaam?

De ischiale tuberositeit (de botten waar we op zitten of de “botten in de bil”) is het beginpunt van de meeste hamstring pezen. Een avulsiebreuk kan zich voordoen op dit punt waar een plotselinge, grote bewegingsvrijheid zonder waarschuwing optreedt en de pees uit de botverbinding trekt, een aandoening die het meest voorkomt bij mensen die waterskiën. Jongere mensen hebben grotere aantallen van dergelijke verwondingen omdat ze meer actief zijn in de sport en deelnemen aan risicovolle activiteiten zoals contactsporten, veldsporten, sprinten, rugby en voetbal.

De hamstrings beginnen bij de zitbeenknobbel in de bil, lopen langs de achterkant van de dij en steken op verschillende plaatsen op het scheenbeen of het kuitbeen. Wanneer deze spieren zich tegelijkertijd samentrekken en verlengen (excentrische contractie), zoals bij baanwedstrijden en rugby, kan er een groot risico op blessures bestaan. Directe spierslagen kunnen leiden tot kneuzingen aan het weefsel, terwijl waterskiërs meer geneigd zijn tot avulsieblessures als ze vallen omdat ze een snelle heupbuiging ondergaan met rechte knieën. Het begin van een belasting van de hamstring is meestal plotseling en vaak wanneer de persoon snel beweegt, met een hoorbare knal in de spier die vaak wordt gemeld.

Hoe kun je een hamstring blessure voelen?

De pijn in de rug van de dij wordt onmiddellijk gevoeld en de blessure is vaak ofwel vroeg in de activiteit (nog niet opgewarmd) of laat in de activiteit waar vermoeidheid een factor kan zijn. Algemene bewegingen en functionele activiteiten zoals traplopen kunnen pijnlijk zijn, mits het letsel niet te ernstig is. Er is misschien weinig te zien in het achterste deel van de dij van deze patiënten, maar het testen van het vermogen om de knie te buigen tegen weerstand kan een pijnlijke reactie uitlokken. Als een van de hamstringspieren gescheurd is, kan deze bij het testen samentrekken tot een bal en zal de onderzoeker de verminderde kracht opmerken.

De spieren moeten even krachtig zijn

Het risico op een hamstringblessure neemt toe als de verhouding tussen de kracht van de quadriceps en die van de hamstring niet klopt, de persoon moe is, er een slechte opwarming is of een beperking van de flexibiliteit. Een voorgeschiedenis van hamstringletsel is een significant risico op een terugkerende belasting. De aanpak van de behandeling van het letsel wordt gedicteerd door de ernst van de spier en de tendineuze schade en een fysiotherapeut zal iemand met een lichte belasting snel doorzetten naar krachttraining vanuit het bereik van het bewegingswerk, terwijl ernstigere verwondingen mogelijk zelfs geopereerd moeten worden. 

https://www.cbtfysio.nl/beweging-therapie