Renault1916v
Image default
Woning en Tuin

Zonwering voor uw tiny house vanuit bouwrechtelijk oogpunt

Wanneer de zomerse hitte merkbaar wordt, denken sommige mensen die niet vooruitdenken bij het plannen van hun tiny house, na over de aanpassing van ramen en terrassen met “zon- en warmtebescherming”. Veel effectiever dan binnenzonwering (vooral bij grote glasoppervlakken) zijn buitenzonwering die voorkomt dat de zon de ramen in de eerste plaats door de zon wordt geraakt en de glasoppervlakken worden verwarmd. Vooral de hoogwaardige, moderne verticale of horizontale luifels, zoals we die op gibus.com hebben ontdekt, spreken ons bijzonder aan.

 

Luifel voor een Tiny House

In het geval van luifels voor uw tiny house is er geen bouwvergunning nodig als ze kunnen worden ingetrokken of teruggevouwen. Huurders van een object hoeven alleen maar hun verhuurder om toestemming te vragen voor de installatie. De situatie is anders met verschillende soorten zonwering voor het terras:

Het huiselijke terras – het kan een plaats van rust en ontspanning zijn. Vooral in de zomer biedt een terras een mooie gelegenheid om u alleen of met vrienden en familie in uw eigen tuin te laten gaan. Maar vooral in de zomer kan men worden blootgesteld aan sterk zonlicht op het terras en in de tuin – dit kan ertoe leiden dat men thuis, vooral bij hoge zomertemperaturen, nauwelijks van de buitenruimte geniet.

Zonnezeilen, terrasdaken of parasols kunnen in dit geval bescherming tegen de zon bieden. Het uitrekken van een zonnezeil of het opzetten van een zonnescherm zijn de gemakkelijkste manier om uzelf tegen de zon te beschermen, maar het bouwen van een terrasoverkapping vergt veel inspanning, maar naast bescherming tegen de zon kunt u ook bij regenachtig weer genieten van de zomer buitenshuis.

 

Waarop moet u letten voordat u terrasoverkappingen bij uw tiny house bouwt?

Voordat u besluit om zelf een terrasdak te bouwen of te laten bouwen, zijn er een aantal juridische factoren waarmee u rekening moet houden. Voor alle bouwprojecten in Duitsland is het de moeite waard om de bouwvoorschriften onder de loep te nemen – het is niet belangrijk of u een nieuw gebouw bouwt of een bestaand gebouw wijzigt.

Informeer daarom vooraf bij de plaatselijke bouwdirectie of de bouw van uw geplande terrasoverkapping voldoet aan de wettelijke eisen van het particuliere en openbare bouwrecht. Indien nodig moet een bouwvergunning voor de overkapping van uw terras worden afgegeven door de verantwoordelijke bouwdirectie.

Als u bijvoorbeeld alleen een zonnezeil of luifel wilt bevestigen, bent u meestal niet afhankelijk van een vergunning. Ook een pergola bestemd voor de berankung kan eventueel licentievrij zijn. Als u echter een permanente terrasoverkapping wilt maken en zo de bestaande structuur van het gebouw wilt veranderen, is het raadzaam om in ieder geval advies in te winnen bij de bouwautoriteiten. Op deze manier kunt u op betrouwbare wijze nagaan of er een bouwvergunning nodig is voor uw terrasdak.

 

Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn terrasdak naast mij tiny house?

In principe kan niet worden gezegd dat elke vaste dakbedekking moet worden goedgekeurd, omdat hier veel criteria in acht moeten worden genomen. Een van de meest doorslaggevende factoren is de regio waarin u woont. Het bouwrecht kan van staat tot staat verschillen: In sommige deelstaten, bijvoorbeeld, zijn terrasdaken die niet groter zijn dan een bepaalde grootte van een overdekte ruimte niet onderworpen aan goedkeuring.
De diepte, het grondvlak en de hoogte van de geplande terrasoverkapping zijn afmetingen waarmee rekening moet worden gehouden. Dat betekent bijvoorbeeld dat uw terrasdak niet hoger of dieper mag zijn dan drie meter of dat een maximale oppervlakte van ongeveer 20 tot 30 m ² niet mag worden overschreden, om als vergunningvrij te worden beschouwd.

Het is echter belangrijk dat u vóór de bouw altijd de bouwdirectie raadpleegt, omdat de eisen van regio tot regio sterk kunnen verschillen en uw bouwproject ook door andere wettelijke bepalingen kan worden beïnvloed. Als u mogelijk ook om een officiële bevestiging vraagt over de zogenaamde procedurele vrijheid, bent u achteraf aan de veilige kant wat betreft het bouwrecht en hoeft u geen verdere klachten te vrezen.

 

Hoe vraagt u een tiny house bouwvergunning voor de gemeente Lisse aan?

Als u na voldoende onderzoek en overleg met de bouwautoriteiten een vergunning voor uw geplande tiny house moet aanvragen, moet u veel documenten bij de bevoegde instanties indienen. U kunt de aanvraag hier indienen bij https://tinyhouselisse.nl/ in de vorm van een bouwaanvraag of een bouwmelding: Voorafgaand aan de reis wordt bekeken welke optie het beste voor u is. In het geval van een bouwaanvraag moeten onder andere de volgende documenten ter goedkeuring worden voorgelegd: